Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voorlichtingscampagne van NVWA over vaccinatie Q-koorts

Ingediend door jinke op 19 februari 2020 - 13:00

De NVWA roept houders van schapen en geiten op hun dieren in te enten tegen tegen Q-koorts. Wat betreft de hobbymatige houders (minder dan vijftig dieren) gaat het om schapen en geiten die in aanraking komen met publiek. Alleen voor deze houders geldt een vaccinatieplicht.

De NVWA verwijst in een mailing naar schapen- en geitenhouders naar een onderzoek, waaruit blijkt dat houders niet altijd goed op de hoogte zijn van deze verplichting. Van de 112 onderzochte houderijen, waaronder zorgboerderijen en kinderboerderijen, waren in 11 gevallen de dieren niet ingeënt, in 9 gevallen waren ze te laat ingeënt en in 31 gevallen was de vaccinatie niet of te laat geregistreerd in het I&R-systeem. Bij de helft was de zaak wel in orde (zie bericht hieronder).

Schapen en geiten die in aanraking komen met publiek moeten ieder jaar vóór 1 augustus worden gevaccineerd. Binnen 7 dagen en uiterlijk op 31 juli moet u de vaccinatie vervolgens per dier registreren in het ‘identificatie- en registratie’-systeem (I&R) van RVO.nl. Wie niet aan de regels voldoet riskeert een boete van €2500.

De NVWA heeft een speciale pagina op de website over q-koorts.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:
Q-koorts vaccinatie laat nog veel te wensen over

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier