Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriepvirus H5 gevonden bij smienten in Nederland

Ingediend door jinke op 01 december 2014 - 20:46
Smient draagt vogelgriepvirus bij zich
In twee monsters van uitwerpselen van smienten in de buurt van Kamerik (provincie Utrecht) is het vogelgriepvirus is aangetroffen van het hoogpathogene H5N8 type. Dat heeft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.
 
De smient is een middelgrote grondeleend uit het noorden van Europa en Azië, die 's winters ook in groten getale in Nederland voorkomt. De smient is te vinden op plassen en in poldersloten. Het is in dit jaargetijde na de wilde eend de talrijkste eend in Nederland.
 
Het Centraal Veterinair Instituut heeft onderzoek gedaan naar de introductie van het virus op de verschillende bedrijven. Op basis van alle beschikbare informatie is het het meest waarschijnlijk dat er drie afzonderlijke introducties van het vogelgriepvirus hebben plaatsgevonden in de gebieden Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen. Er is zoveel verschil tussen de gevonden virussen, dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de bedrijven elkaar onderling hebben besmet. Informatie over het virus in Zoeterwoude wordt aan het eind van deze week verwacht. 
 
Morgen voert staatssecretaris Dijksma overleg met de pluimveesector over het maatregelenpakket naar aanleiding van de vondst van het virus bij smienten.
 
Wil je op de hoogte worden gehouden als er weer belangrijk nieuws is? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Zie rechterkolom van deze website.
 
Redactie Levende Have/ Foto wikimedia Commons
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 02 december 2014 - 13:14

Zo maar 2 smieten gevonden niet te ver van het besmette bedrijf in Zoeterwoude,die waarschijnlijk hoog pathogeen besmet zijn. Is dat even schrikken. Recent is er een onderzoek gepubliceerd waarin gesteld werd dat de kans dat wilde vogels besmet worden door bedrijven veel groter is dan dat besmette vogels bedrijven besmetten. Blijkbaar komt dit gegeven even niet uit in het kader van het schoonvegen van hun straatje door de GESLOTEN bedrijven. In de huidige berichtgeving hierover moeten we blijkbaar geloven dat de duizenden wintergasten hier, allemaal kort daarvoor even geland zijn bij besmette bedrijven in Zuid Korea om vervolgens hier bij de gesloten bedrijven aan te kloppen om die aub te mogen besmetten. De open bedrijven en de dieren van hobbydierhouders waren blijkbaar niet zo interessant voor ze. Het valt me op dat de sector zich in alle bochten wringt om maar aan te tonen dat het niet aan hun ligt. Wordt het niet eens tijd om de sector met al hun verwevenheden in binnen- en vooral buitenland goed in beeld te brengen?

Gelijk heb je smieten komen toch helemaal niet in Azie voor dacht ik? Dan moeten ze t wel ergens anders en misschien wel vanuit die stallen hebben opgelopen.

Ingediend door jinke op 05 december 2014 - 09:41

<p>De wilde vogels in Zuid-Oost Azië trekken niet naar onze streken. ‘Onze’ trekvogels ontmoeten hen wel in hun broedgebieden in Siberië. Daar zou eventueel vogelgriep overgedragen kunnen worden, in een soort ‘vogelgriep-estafette’.</p><p><img alt="" src="/sites/default/files/gebruiker/u6045/trekroutes%20diagram.png" style="width: 400px; height: 207px;"></p>

Ingediend door vaneldijk op 08 december 2014 - 01:45

vogelgriepestafette??????????Dat heeft de sector zelfs nog niet eens bedacht.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier