Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriepvirus gevaarlijk dicht bij pluimveerijk gebied

Ingediend door jinke op 15 november 2016 - 21:08

Aan het aantal dode vogels te zien is het vogelgriepvirus gevaarlijk dicht in de buurt van pluimveerijke gebieden gekomen. Rondom het Wolderwijd en het Veluwemeer, het water tussen Zeewolde en Elburg, zijn maandag  zo'n 1800 dode vogels gevonden. Aan beide zijden van het Veluwemeer bevinden zich veel pluimveehouderijen. Blijft het virus beperkt tot het open water, of wordt het door de mens aan land gebracht en zal het tot de Veluwe en de Gelderse Vallei doordringen?

Niemand die zich op dit moment aan een voorspelling waagt. Maar de eigenaren van pluiveebedrijven in bijvoorbeeld Zeewolde zullen met samengeknepen billen de ontwikkelingen volgen. In Flevoland bevinden zich onder meer een grote broederij van Verbeek en een legbedrijf van de grote eierhandelaar Roel van Zetten.

Voor Omroep Flevoland voorspelt de bekende epidemioloog Arjan Stegeman dat bij de huidige temperaturen het virus maanden kan overleven. Het virus kan zich gedurende lange tijd ophouden in uitwerpselen van besmette vogels. Een ophokplicht alleen is volgens hem niet voldoende om uitbraken te voorkomen. Het moet gecombineerd worden met een goede hygiene op de bedrijven waarbij voorkomen moet worden dat uitwerpselen van wilde vogels naar binnen worden gebracht, aldus Stegeman.

Redactie Levende Have/Omroep Flevoland

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier