Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep op ''hobbylocatie'' met 300 vogels in Mijdrecht

Ingediend door jinke op 28 november 2020 - 18:42

Bij het hobbypluimvee van een particulier in Mijdrecht is vogelgriep vastgesteld. Op het adres werden circa 300 dieren gehouden die gevoelig zijn voor hoogpathogene vogelgriep. Ze zijn vandaag allemaal gedood door de NVWA.

Het ministerie van LNV heeft het over een ''hobbylocatie met diverse vogels''. Vanwege het zeer grote aantal dieren is een beschermingsgebied van 3 kilometer ingesteld en een zone van 10 kilometer waarin een vervoersverbod geldt. In deze 10-kilometerzone ligt één pluimveebedrijf. Het instellen van gebieden wordt normaal achterwege gelaten als er sprake is van een besmetting bij een hobbyhouder. Aangezien de houder meer dan 250 dieren heeft, worden er maatregelen getroffen als gaat het om een bedrijf, aldus een woordvoerder van de NVWA.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De zone van 10 kilometer omvat Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Abcoude, Mijdrecht, Uithoorn, Aalsmeer, Nieuwveen, Langeraar en Wilnis.

De dierenambulance Ronde Venen/Amstelland heeft eerder deze maand al alarm geslagen over het grote aantal dode en zieke wilde vogels in het gebied. De ganzen vielen gewoon uit de lucht, aldus een medewerker.

Voor hobbypluimvee geldt al geruime tijd een afschermplicht. De hobbyhouder in Mijdrecht is voor zover bekend de zesde locatie met hobbydieren die besmet is geraakt met het hoogpathogene vogelgriepvirus.

Redactie Levende Have/De foto bij dit bericht is gemaakt op een andere locatie.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier