Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep in Grootschermer

Ingediend door jinke op 30 oktober 2021 - 13:35

Bij een bedrijf met vleeskuikens in Grootschermer is het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 vastgesteld. Alle 107.000 dieren worden gedood. In een 10-kilometerzone rond het bedrijf geldt een vervoersverbod. 

Het is het tweede geval van vogelgriep dit seizoen. Op 26 oktober werd hoogpathogene vogelgriep aangetroffen op een biologisch bedrijf met leghennen in Zeewolde. Sindsdien geldt er een landelijke ophokplicht voor commercieel pluimvee en een afschermplicht voor hobbypluimvee.

Steun het verzoek om vaccinatie hobbypluimvee. Klik hier

Op een bedrijf met vleeskuikens komen de kippen niet buiten. Het virus kan via mensen of plaagdieren binnen zijn gekomen. In één stal van het bedrijf in Groot Schermer zijn veel dode en zieke dieren aangetroffen. Het getroffen bedrijf ligt op zo'n 12 kilometer van het Markermeer. In de directe nabijheid van het bedrijf ligt een zeer waterrijke polder.

In Grootschermer ligt nog één ander vleeskuikenbedrijf. Dat wordt vooralsnog met rust gelaten. Wel staat het bedrijf onder controle. Er is tot dusver geen virus aangetroffen. ''Mocht op het bedrijf in de komende periode toch een besmetting worden vastgesteld, dan kan het bedrijf alsnog, zonder verdere consequenties voor de omgeving, worden geruimd. Op deze manier probeer ik waar mogelijk maatwerk toe te passen'', aldus demissionair minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van LNV heeft nog geen gegevens bekend gemaakt over besmette wilde vogels in het gebied. 

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier