Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep bij kleinschalige kippenhouder in Maasland

Ingediend door jinke op 06 december 2020 - 10:56

Bij een kleinschalige kippenhouder in Maasland (gemeente Midden Delfland) zijn alle 500 kippen gedood, vanwege een besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8. Omdat het om een commercieel bedrijf gaat, zijn er 3 kilometer en 10 kilometer zones ingesteld.

In die zones bevinden zich geen andere pluimveebedrijven. Toch geldt er een vervoersverbod van pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, zo heeft het ministerie van LNV bekend gemaakt. Dat vervoersverbod is ook van toepassing op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Houders van pluimvee in de 10 kilometer zone mogen ook geen bezoek toelaten tot de plek waar pluimvee verblijft, personeel en dierenarts uitgezonderd.

Teken de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee >> klik hier

Eind oktober is er een landelijke ophokplicht voor commercieel pluimvee en een afschermplicht voor hobbypluimvee ingesteld. Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht. Het risico op een besmetting wordt onverminderd als hoog ingeschat. Het AD meldt dat de afgelopen weken op verschillende plekken in de regio (Rockanje, Strijen, Stellendam, Rotterdam en Capelle aan den IJssel) vogelgriep is aangetroffen bij wilde vogels. In Park Hitland, een waterrijk natuurgebied ten zuiden van Capelle aan de IJssel, zijn zeven zwanen overleden en bij opvangcentrum Vogelklas Karel Schot in Rotterdam bezweken een aantal wilde vogels aan het virus. 

Het totaal aantal bij ruimingen gedode dieren bedraagt inmiddels ruim een half miljoen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier