Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep bij kalkoenbedrijf in het hart van de pluimveeindustrie

Ingediend door jinke op 21 mei 2021 - 21:35

Op een kalkoenbedrijf aan de Hadsweg in Weert is hoogpathogene vogelgriep (H5N8) vastgesteld. Alle 13.000 dieren worden gedood. Ook de 66.000 leghennen op een nabijgelegen bedrijf worden uit voorzorg  gedood.

In een zone van 3 kilometer liggen 7 andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometerzone bevinden zich 128 pluimveebedrijven. In die zone geldt een vervoersverbod.

Teken de petitie voor vrijwillige vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

De nieuwe besmetting doet zich voor in het hart van de pluimvee-industrie van Weert en Nederweert. Gevolg van de nieuwe besmetting is dat de ophokplicht voor commercieel pluimvee en de afschermplicht voor hobbypluimvee voorlopig nog van kracht blijven.

De nieuwe besmetting is een tegenvaller. Wageningen Bioveterinary Research meldde kort geleden dat de laatste gevallen van vogelgriep bij wilde vogels in Nederland dateren van begin mei. Dat er in de eerste week van mei nog zeer veel dode wilde vogels zijn gevonden, blijkt ook uit de kaart van de NVWA. Het virus is hoogstwaarschijnlijk nog niet weg uit Nederland. Niet alleen wilde vogels vormen een risico. Het is bekend dat het virus in mestresten enige tijd kan overleven. 

Het kan ook zijn dat het virus is ingesleept vanuit het buitenland. In Duitsland waren er nog uitbraken bij kalkoenen in Nedersaksen op 4, 5 en 6 mei en bij kippen in Baden-Würtenberg op 10 mei. Polen heeft het virus nog niet onder controle. In Polen waren dit jaar al 322 uitbraken met vogelgriep.

Kaart Vogelgriep 2020-2021 (rood = wilde vogels; paars = commercieel pluimvee; blauw = hobbypluimvee)

Kaart meldingen dode wilde vogels (NVWA)

vogelgriep kaart dode vogels

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier