Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vlaamse schapenrassen: minder fokkers, meer schapen

Ingediend door jinke op 26 maart 2019 - 09:51
Ardense voskop

Vlaanderen telt minder fokkers van oude schapenrassen, maar het aantal dieren dat zij houden neemt toe. Waren er in 2015 nog 417 fokkers, drie jaar later was dat aantal gedaald naar 359.

Steunpunt Levend Erfgoed maakt melding van deze daling in het magazine ARK. Het gemiddeld aantal schapen per houder is gestegen van 25 naar 31. De telling is gehouden onder het Vlaams schaap, het Vlaams kuddeschaap, het Mergellandschaap, het Lakens schaap, het Kempens schaap, het Houtlandschaap, het Entre-Sambre-et-Meuse schaap en de Ardense voskop. Twee daarvan - het Entre-Sambre-et-Meuse schaap en het Mergellandschaap – namen ook qua aantal dieren af. “Echt dramatisch is dit nog niet aangezien er voor beide rassen elders nog een stamboek bestaat”, aldus het Steunpunt Levend Erfgoed. “Voor het Entre-Sambre-et-Meuse schaap wordt een stamboek bijgehouden door onze Waalse collega’s en voor het Mergellandschaap bestaat er in Nederland een goed functionerend stamboek.”

Iets kopen bij Bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

In totaal telt Vlaanderen 11.289 schapen van oude rassen. Vooral de Kempense schapen en de Vlaamse schapen zijn talrijker geworden. Het Steunpunt waarschuwt wel dat er voor de instandhouding van oude rassen niet alleen veel schapen, maar ook veel fokkers nodig zijn. Spreiding is belangrijk in verband met behoud van de genetische basis. De groep fokkers van de Ardense voskop is nog altijd de grootste van Vlaanderen, maar ook bij dit ras zie je een afname.

Redactie Levende Have/ARK

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier