
Een verviervoudiging van de natuurlijke geboorten bij Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauwe runderen neemt 15 tot 20 jaar in beslag. Dat hebben de stamboeken staatssecretaris Dijksma laten weten. Dijksma overweegt de invoering van een fokverbod per 2018 als de stamboeken onvoldoende vorderingen maken.
Tijdens een presentatie van een plan van aanpak hebben de stamboeken en LTO-vakgroep Vleesveehouderij aangegeven te streven naar minstens 60 procent natuurlijke geboorten in 2030 voor Belgisch Witblauw en 50 procent in 2035 voor Verbeterd Roodbont. Voor Verbeterd Roodbont is meer tijd nodig omdat de populatie kleiner is. Om dit te bereiken wordt een fokprogramma ontwikkeld, waarin het fokken met dieren met gunstige bekkenmaten wordt gestimuleerd. Om via fokkerij tot meer natuurlijke geboorten te komen zijn vier tot vijf fokgeneraties nodig voordat er structureel effect zichtbaar wordt.
Voor een fokprogramma is meer draagvlak onder veehouders, dierenartsen en andere betrokken partijen nodig. De stamboeken hebben Dijksma gevraagd rekening te houden met de financiële situatie van de sector. Slagers zouden kiezen voor luxe runderen uit het buitenland wanneer de vleeskwaliteit en het rendement van Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont door een gewijzigd fokbeleid afneemt.
Redactie Levende Have
Eerdere berichten
Dossier