Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verdoven bij onthoornen kalveren verplicht

Ingediend door jinke op 12 februari 2015 - 13:13

Voordat een kalf wordt onthoornd, moet een dierenarts het dier verdoven. Dit antwoordt staatssecretaris Dijksma op vragen van de Partij voor de Dieren. Verdoving is wettelijk verplicht.

Pijnstilling na de operatie wil ze niet wettelijk voorschrijven. Ze stelt vast dat 80% van de boeren reeds pijnstilling toepast en vertrouwt erop dat ook de rest van de boeren zijn verantwoordelijkheid neemt.

Het onthoornen van kalveren is onder voorwaarden toegestaan. Tot 2018. Dan moet blijken of deze ingreep voortaan achterwege kan blijven. Uit de controles komt het beeld naar voren dat het onthoornen op melkveebedrijven in het algemeen op correcte wijze plaatsvindt, aldus Dijksma. Een verbod op onthoornen is pas mogelijk als er meer op hoornloze dieren wordt gefokt en  de manier van koeien houden zodanig is aangepast dat onthoornen minder noodzakelijk wordt. ''Dat kost tijd'', stelt Dijksma.

Redactie Levende Have

Lees ook het artikel:

Comments

Ingediend door Anoniem op 18 februari 2015 - 22:45

Horens zijn een essentieel deel van een koe/kalf en zouden behouden moeten worden. Ze zijn oa van belang voor een goede spijsvertering.

Ingediend door vaneldijk op 19 februari 2015 - 04:52

Als dierenarts werd ik voor een spoedgeval ontboden op een melkveebedrijf. De koeien stonden opgestald en de boer had een raar geluid gehoord: pssst, pssst enz. De oorzaak bleek een slagaderlijke bloeding in het uier te zijn. Een gevolg van een kopstoot door een collegakoe. Alle dieren hadden horens.Een geluk dat de boer het opmerkte, nu was met een plaatselijke verdoving en een paar hechtingen het leven van het dier gered. De volgende dag werden alle dieren onthoornd. Een heidens karwei, maar de boer realiseerde zich drommels goed dat waar het jaren goed gegaan was en het in week meer dan eens fout kon gaan. Een keer was genoeg. In het vervolg werden de kalfjes onthoornd, een ingreep die de dieren weinig doet, aangezien het onder verdoving en in hun eigen omgeving wordt gedaan.

Ingediend door vaneldijk op 19 februari 2015 - 10:43

en wat te denken als een mens op de hoorns genomen word!!
Ja de burgers van tegenwoordig weten goed hoe het er op de bedrijven aan toe gaat!!...........

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier