Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verbod tentoonstelling paarden zonder staart aangescherpt

Ingediend door jinke op 29 september 2018 - 17:10

Landbouwminister Carola Schouten gaat het wettelijk verbod op het tentoonstellen van paarden zonder staart verder aanscherpen. Het couperen van staarten is al verboden, maar gebeurt nog steeds. Ook worden deze paarden nog altijd gekeurd en kunnen ze prijzen winnen.

Een wettelijk tentoonstellingsverbod van dieren die een verboden ingreep hebben ondergaan, bestaat reeds, maar blijkt moeilijk te handhaven. Overtreders worden zelden op heterdaad betrapt. Om een einde te maken aan deze praktijken, wordt het verbod specifiek voor paarden aangescherpt. Het verbod gaat gelden voor alle paarden waarvan de staart gecoupeerd is, of dat nu op medische gronden is gebeurd of niet.

cadeautje kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop levende have

In een brief aan de Tweede Kamer stelt Schouten vast: nog steeds worden paarden gecoupeerd, op tentoonstellingen getoond en worden er prijzen mee gewonnen. Ze heeft het over een ''hardnekkige gewoonte''. Een speciaal wetgevingstraject wordt binnenkort in gang gezet en moet per 1 januari 2020 leiden tot een niet te ontduiken verbod.

Update 3 oktober 2018
Het aangescherpte verbod gaat ook gelden wedstrijden ringsteken, waarbij gebruik wordt gemaakt van paarden, zo zei minister Schouten op 3 oktober tijdens een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer. In de huidige wetgeving zitten ''muizengaatjes'', aldus Schouten. Die gaat ze nu dichten. Dat betekent dat het voortaan zinloos is om paarden in België zogenaamd op medische gronden te laten couperen.

Redactie Levende Have

Lees meer

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier