Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Boete aangekondigd voor show van trekpaarden zonder staart

Ingediend door jinke op 28 maart 2016 - 15:18
Organisatoren van een hengstenkeuring met trekpaarden kunnen een boete tegemoet zien, wanneer daar hengsten met een gecoupeerde staart worden getoond. Staatssecretaris Van Dam is uit op een rechtszaak. Hij stelt dat het tentoonstellingsverbod voor paarden met gecoupeerde staarten opnieuw door de rechter bekeken moet worden.  
 
Volgens een uitspraak uit 2002 van het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de reikwijdte van het tentoonstellingsverbod beperkt. Indien een dier legaal in het buitenland is gecoupeerd, mag het volgens de uitspraak toch in Nederland worden tentoongesteld. Van Dam is het daar niet mee eens. In de rechtspraak hebben zich recent ontwikkelingen voorgedaan met betrekking tot hondententoonstellingen. Daarom ziet hij mogelijkheden om het tentoonstellingsverbod van gecoupeerde dieren beter te handhaven, ook voor dieren die legaal in het buitenland gecoupeerd zijn.
 
Bleker, Dijksma, Verburg
Twee staatssecretarissen (Bleker, Dijksma) en ook minister Verburg hebben vergeefs getracht de Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger zover te krijgen dat ze het in 2001 ingevoerde coupeerverbod en het tentoonstellingsverbod naleven. Ze stuitten op een groep fokkers die zich boven de wet verheven voelt en een vereniging die het verschil niet kent tussen ongewenst en verboden. ''De leden van de K.V.T.H. moeten zich bewust zijn en worden van (de veranderende) omgeving. Het stamboek communiceert al vanaf 2001 duidelijk naar haar leden, dat het couperen van paardenstaarten maatschappelijk niet gewenst is en inmiddels zien we dus een verdere afname van gecoupeerde paarden. Deze geleidelijke weg is positief voor het behoud van het ras en zal tevens de maatschappelijke druk moeten wegnemen'', aldus de vereniging op de website.
 
Op dezelfde website staan de hengsten die zijn goedgekeurd voor 2016: ruim dertig zonder en 1 met staart. Onder de gecoupeerde paarden, die waarschijnlijk alle in het buitenland een ingreep hebben ondergaan, bevinden zich drie jonge hengsten van A. van der Heijden uit Zijtaart. Foto's, gemaakt door Ton van der Weerden.
 
Van Dam ziet nu echter mogelijkheden om strakker op te treden, zo laat hij in antwoord op kamervragen va Henk van Gerven (SP) weten. Nadat eerdere bewindslieden hoopten op en vrijwillige medewerking van de KVTH, stelt Van Dam nu dat deze vereniging niet de wil heeft het couperen op vrijwillige basis uit te bannen. Van Dam kondigt boetes en een proces aan. 
 
Redactie Levende Have
 
Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier