Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paarden die voor 1 december 2016 zijn gecoupeerd mogen naar keuring

Ingediend door jinke op 23 december 2016 - 11:16

Paarden die voor 1 december 2016 zijn gecoupeerd mogen naar een keuring. Dat is het gevolg van een uitspraak van het College voor Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in een rechtszaak die door het trekpaardenstamboek KVTH was aangespannen tegen de staat.  

De NVWA had het stamboek een boete in het vooruitzicht gesteld als er gecoupeerde paarden naar de keuringen zouden komen. Het couperen van paarden is in Nederland al geruime tijd verboden. Het stamboek vond een keuringsverbod onredelijk, omdat de paarden in Frankrijk zijn gecoupeerd en een dergelijk verbod juridisch niet houdbaar zou zijn. In Frankrijk mogen paarden zonder medische reden wel worden gecoupeerd.

Eerder heeft het CBB een uitspraak in deze kwestie gedaan. Die liet ruimte voor de interpretatie dat het keuren van gecoupeerde paarden mag. Ook de overheid heeft deze interpretatie nog lang door de vingers gezien, totdat er druk kwam vanuit de Tweede Kamer om handhavend op te treden.

De stamboek werd door de  “last onder dwangsom”  van de NVWA geconfronteerd met het feit dat alle trekpaarden die vanaf 2002 legaal in een andere lidstaat gecoupeerd zijn, niet meer zouden mogen deelnemen aan keuringen. Het CBB heeft nu bepaald dat er, op basis van de internationale regelgeving, wél mogelijkheden bestaan om gecoupeerde paarden te weigeren tot keuringen en evenementen. Dat betreft uitsuitend paarden die na 1 december 2016 - de datum van de zitting bij het CBB - zijn gecoupeerd.

Redactie Levende Have/CBB

Comments

Ingediend door vaneldijk op 19 januari 2017 - 15:37

Onbegrijpelijk, hoe kun je als stamboek achter deze vorm van dierenmishandeling staan? Dat er nog altijd fokkers zijn die dit achterhaalde gebruik in het buitenland laten doen, doet niets af aan het feit dat het hier al jarenlang verboden is. Dat wil je toch niet op je keuring hebben?! Alleen door gecoupeerde paarden te weigeren is dit achterlijke gebruik tegen te gaan! Op hondenshows zie je toch ook geen gecoupeerde honden meer? Waarom hier dan nog wel? Trekpaardenstamboek jullie zouden je moeten schamen!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier