Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Veilig vaccin op komst tegen Afrikaanse paardenpest

Ingediend door jinke op 22 augustus 2014 - 15:39

Het Centraal Veterinair Instituut heeft een veilig vaccin ontwikkeld tegen Afrikaanse paardenpest. Viroloog Piet van Rijn vertelt in het herfstnummer van het magazine Levende Have, hoe het vaccin tot stand is gekomen. Het moet nog worden getest op paarden. Dat gebeurt in Zuid-Afrika.

Bij de ontwikkeling van het vaccin - een prestatie van wereldformaat - is gebruik gemaakt van de ervaringen die zijn opgedaan met het blauwtongvirus. Dit virus en het virus dat Afrikaanse paardenpest veroorzaakt, lijken in vele opzichten op elkaar. Ze zijn beide via knutten overdraagbaar en zitten grotendeels hetzelfde in elkaar. ''Alle kennis die we hebben opgedaan met de vaccinontwikkeling voor blauwtong, konden we direct toepassen voor Afrikaanse paardenpest'', aldus Van Rijn. Het vaccin tegen Afrikaanse paardenpest is zeer veilig doordat het vaccinvirus niet overdraagbaar is. Het gaat om een zogeheten DISA-vaccin (Disabled Infectious Single Animal). Het kan bovendien goedkoop worden geproduceerd. ''We willen toe naar cocktails die beschermen tegen meerdere serytypen.''

Afrikaanse paardenpest komt niet voor in Nederland, maar er wordt wel rekening mee gehouden dat er zich een keer een uitbraak zal voordoen. Een uitbraak zal zonder vaccinatie zer moeilijk te beheersen zijn en grote (emotionele en financiele) schade aanrichten onder paardenliefhebbers.

Lees meer over het vaccin tegen Afrikaanse paardenpest in het herfstnummer van Levende Have. Te bestellen in de webshop. Klik hier.

Redactie Levende Have

 

 

Comments

Ingediend door vaneldijk op 27 augustus 2014 - 21:01

Als Natuurgeneeskundig Therapeut met 26 jaar ervaring kan ik u gerust mededelen dat er geen één veilig vaccin bestaat, niet voor mensen, maar ook niet voor dieren. Vaccineren geeft geen levenslange bescherming, het vaccin zit vol met hulpstoffen die uitermate slecht voor het welzijn van mens en dier zijn, en een vaccinatie verstoort het immuunsysteem dermate, dat er andere ziekten de kop gaan opduiken, die niet direct met het vaccineren in verband gebracht kunnen worden. Zo is er in de VS op dit ogenblik een groot schandaal gaande wat betreft het BMR vaccin voor kinderen, al jaren geleden kwam men erachter wat een vreselijke gevolgen dit vaccin kan hebben, maar is het onderzoek onder tafel beland. Een vooraanstaand persoon heeft niet langer zijn mond willen houden, enfin, als u er meer over wilt weten, stuur ik graag het één en ander.In mijn praktijk zitten veel mensen met paarden en ik kan met zekerheid zeggen, dat het veelvuldig vaccineren van paarden een commercieel belang heeft en niets heeft te maken met de gezondheid van de dieren. Integendeel. Het zelfhelend vermogen wordt de nek omgedraaid. Er is een manier om de schade van het vaccin teniet te doen en u zult versteld staan wat dat voor positief effect op de dieren heeft. (Bij mensen werkt het op dezelfde manier).Met "veilig"wordt in dit geval waarschijnlijk bedoeld dat gevaccineerde dieren de ongevaccineerde dieren niet kunnen besmetten. Dit is jaren geleden bij mensen het geval geweest toen men het oraal polio vaccin gebruikte waarin een afgezwakt levend virus aanwezig was: deze aktie ontketende een hele polio-epidemie.
Ik hoop dat ik u wat wijzer heb kunnen maken,
MVG, Marianne Lucardie

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier