Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccinatie Q-koorts vanaf half april

Ingediend door jinke op 26 februari 2009 - 13:12

Vanaf half april is vaccinatie tegen Q-koorts mogelijk. Houders van meer dan vijftig melkgeiten en melkschapen, kinderboerderijen en zorgboerderijen die hun dieren verplicht moeten vaccineren tegen Q-koorts, krijgen een financiële steun in de rug.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nemen eenmalig zowel de vaccinkosten als de toedieningskosten voor hun rekening.

Houderijen met minder dan 50 dieren in het vaccinatiegebied of alle houderijen buiten het vaccinatiegebied kunnen vrijwillig vaccineren. Zij krijgen het vaccin gratis, maar moeten de toediening door de dierenarts zelf betalen.

Gebied verplichte vaccinatie
Het gebied waar een verplichte vaccinatie geldt voor houderijen met meer dan vijftig melkschapen of -geiten, kinderboerderijen en zorgboerderijen, bestrijkt vrijwel geheel Zuid Nederland (zie bijlage voor kaartje).

Minister Verburg heeft bij een farmaceutisch bedrijf 400.000 doses besteld. Deze doses worden in verschillende tranches geleverd. De eerste tranche van 50.000 komt half april. Een tweede tranche van 300.000 doses volgt half juni. Deze 350.000 doses worden in eerste instantie ingezet voor de verplichte vaccinatie. De laatste tranch van 50.000 wordt in september verwacht.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) leidt de vaccinatiecampagne. De vaccinaties worden uitgevoerd door een dierenarts naar keuze. Bedrijven die onder de vaccinatieplicht vallen worden in maart individueel geïnformeerd.

De geraamde kosten van de verplichte vaccinatiecampagne zijn bijna 2 miljoen euro. Hierin zitten behalve vaccin- en toedieningskosten ook kosten die de Gezondheidsdienst voor Dieren maakt en kosten voor monitoring en onderzoek. LNV en VWS betalen elk de helft van de kosten.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier