Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccinatie Q-koorts ook vereist bij besloten keuringen

Ingediend door jinke op 24 juni 2014 - 21:28

Het Ministerie van Economische Zaken wil dat schapen en geiten die deelnemen aan besloten keuringen en evenementen in het vervolg worden gevaccineerd tegen Q-koorts. Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders is het daar niet mee eens.

In de afgelopen jaren heeft de overheid gedoogd dat niet-gevaccineerde schapen en geiten deelnamen aan besloten keuringen. Deze gedoogsituatie was een uitvloeisel van een interpretatie van tijdelijke Q-koorts wetgeving. Over de ontstane situatie heeeft het platform al we enkele keren overleg gevoerd met het ministerie en de nVWA. ''We hebben nadrukkelijk het belang van besloten keuringen onderbouwd en aannemelijk gemaakt dat hier nagenoeg geen risico voor de verspreiding van Q-koorts bestaat'', aldus het platform. Desondanks heeft het ministerie geoordeeld dat er een einde komt aan het gedogen. Dit houdt in dat houders hun dieren die op een keuring of op een ander evenement komen, moeten inenten tegen Q-koorts. Deze verplichting gaat hoogstwaarschijnlijk in per 13 augustus.

Het platform is daar zeer ontstemd over: ''Het ministerie beroept zich uitsluitend en alleen op de wetgeving. Men heeft nauwelijks begrip voor het gegeven dat hier sprake is van een "nihil" risico. We zullen nog een keer het belang van besloten keuringen bepleiten, zowel voor het behoud en het functioneren van de stamboekverenigingen als voor het behoud van een gezonde en vitale populatie fokdieren.''

Redactie Levende Have/Bron: Platform KSG

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier