Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Tips voor duurzame aanpak wormen bij schapen en geiten

Ingediend door jinke op 14 november 2010 - 20:22
duurzame aanpak wormen bij schapen en geiten

Een duurzame bestrijding van worminfecties bij schapen en geiten, met zo min mogelijk gebruik van ontwormingsmiddelen - dat is de doelstelling van het nieuwe dossier Wormbestrijding op deze website.

Gijbert Six van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders heeft in samenwerking met parasitair viroloog Wicher Holland een syllabus opgesteld, die de basis vormt voor het dossier. De syllabus is onlangs voor het eerst gebruikt in een workshop en bleek voor de deelnemers - overwegend houders van schapen, geiten en runderen in natuurterreinen - goede aanknopingspunten te bieden voor een andere benadering van worminfecties.

Resistentie tegen ontwormingsmiddelen
Zoals bekend ontstaat er tegen ontwormingsmiddelen steeds meer resistsentie. Een verantwoord gebruik van deze middelen, in combinatie met andere methoden om de infectiedruk op de weilanden laag te houden en mestonderzoek, past binnen een duurzame aanpak. Niet alleen de toenemende resistentie vraagt om een terughoudend gebruik van ontwormingsmiddelen, ook de schade aan het milieu is een overweging om anders met deze middelen om te gaan.

Klik hier voor het dossier Wormbestrijding

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier