Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Thijs Kuiken: aanvullende maatregelen nodig tegen vogelgriep

Ingediend door jinke op 29 januari 2021 - 11:41
Brandganzen

De huidige aanpak van vogelgriep is frustrerend, vindt de Rotterdamse hoogleraar Thijs Kuiken, gespecialiseerd in de overdracht van virussen van wilde dieren op de mens. Hij stelde op een webinar van het National Centre One Health voor om aanvullende maatregelen te treffen.

Met niet alleen ruim 400.000 gedode dieren op negen besmette pluimveebedrijven, maar ook ontelbare dode wilde vogels, is de huidige uitbraak een teken van tekortschietend beleid. De gevolgen van dat beleid zijn ongewenst, aldus Kuiken. Hij presenteerde vier extra maatregelen:

  • minder productie en consumptie van eieren en pluimveevlees
  • meer ruimte tussen bestaande bedrijven
  • bedrijven weghalen uit gebieden met wilde watervogels
  • preventieve vaccinatie

De voorgestelde hervorming van de Nederlandse pluimveestapel gaat veel verder dan de plannen die in 2019 zijn uitgewerkt door overheid, bedrijfsleven en Dierenbescherming in de zogeheten Roadmap Strategische Aanpak Vogelgriep. Kuiken ziet de pluimveesector als een bedreiging voor de volksgezondheid. Niet alleen kunnen in zeer pluimveedichte gebieden zoals de Gelderse Vallei gemakkelijk nieuwe virusvarianten ontstaan, de bedrijven hebben met hun uitstoot van fijnstof ook schadelijke effecten op hun omgeving. De wilde vogels ziet hij nadrukkelijk niet alleen als daders, maar zeker ook als slachtoffers.

Teken petitie voor vrijwillige vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

''Het zou helpen om kleinere bedrijven te hebben, en die te verspreiden over Nederland, op plekken waar zo min mogelijk watervogels zijn’, zei Kuiken eerder in een interview met de Correspondent. ''Wat ook enorm zou helpen, is het vaccineren van kippen tegen de bekende vogelgriepvarianten.''
''Dodelijke vogelgriep is verschrikkelijk voor kippen zelf'', aldus Kuiken. ''Daarnaast creëren we ook een groot probleem voor wilde vogels, die toch al in de verdrukking zitten door hun slinkende habitat. En natuurlijk is het een gevaarlijk risico voor de mens. In de afgelopen honderd jaar is het meermaals bewezen dat intensieve veeteelt leidt tot dodelijke pandemieën.'' In het Eindhovens Dagblad maakte Kuiken onlangs melding van overdracht van het vogelgriepvirus naar de mens. In Rusland blijken zeven mensen besmet te zijn geraakt met de virusvariant H5N8, vermoedelijk hetzelfde type als wat er nu in Nederland telkens wordt aangetroffen. 

Huidige uitbraak is nog niet voorbij
De huidige uitbraak, die begon in oktober vorig jaar, is nog niet voorbij. Kuiken liet op het webinar (te vinden op You Tube) kaarten zien met meldingen van dode wilde vogels. Daaruit blijkt dat het hoogtepunt lag tussen 7 en 20 november, maar ook in de tweede week van januari 2021 werden verspreid over het land (Limburg uitgezonderd) nog altijd met vogelgriep besmette dode wilde vogels gevonden.

Op dit kaartje staat waar in Nederland dode wilde vogels zijn gevonden, in de week van 9 t/m 15 januari. Het gaat om vogelsoorten die gevoelig zijn voor vogelgriep.

Redactie Levende Have/ Bron kaart NVWA/ Foto Pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier