Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Symposium over fokken met kleine populaties

Ingediend door jinke op 29 maart 2022 - 09:58

Speciaal voor de houders van gedomesticeerde watervogels is er op 9 april een symposium over de instandhouding en het fokken met kleine populaties.

Door de afname van het aantal fokkers neemt ook het aantal dieren af. Dat vraagt om meer aandacht voor het fokken binnen kleinere populaties, het risico op een toenemende verwantschap tussen dieren en hoe dit foktechnisch te voorkomen. Sprekers van Wageningen Universiteit, het Centrum voor Genetische Bronnen, de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en Aeres Barneveld informeren op het symposium fokkers en andere geïnteresseerden hoe hier mee om te gaan. Omdat de problematiek breder is dan alleen watervogels, zijn ook fokkers en houders van andere diersoorten, zoals kippen, duiven, konijnen, hamsters en cavia's, welkom.

Jack Winding, onderzoeker Centrum voor Genetische bronnen Nederland, Wageningen University & Research, gaat in op het fokken met kleine populaties en het belang van de genenbank voor landbouwhuisdieren. Klaas van der Hoek, bestuurslid Stichting Zeldzame Huisdierrassen, Europees erkend keurmeester pluimvee & fokker, spreekt over het toekomstbestendig houden van kleindieren. Ook is er aandacht voor de registratie van dieren.

Het symposium heeft plaats in Barneveld (Aeres) en begint om 11.30 uur. Aanmelden kan via szh.nl/artikelen/evenementen/dag-van-de-watervogel/.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier