Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schmallenbergvirus mix van Japanse virussen

Ingediend door jinke op 25 mei 2012 - 14:35
Schmallenbergvirus mix van Japanse virussen

Het Schmallenbergvirus is hoogstwaarschijnlijk een mix van Japanse stammen van zowel het Sathuperi-virus als het Shamonda-virus. Dit heeft viroloog Armin Elbers van het Centraal Venetrinair Instituut bekend gemaakt.

In Resource, het magazine van Wageningen Universiteit, maakt Elbers melding van recent Japans onderzoek. Het virus is in 2011 in Nederland geintroduceerd, aldus Elbers. Hoe het virus het land is binnengekomen valt nog niet met zekerheid te zeggen, maar het vermoeden bestaat dat het via knutten vanuit Duitsland naar Nederland is overgebracht.

De Japanse veehouderij werd in 2010 geconfronteerd met veel misvormde pasgeboren kalfjes, veroorzaakt door het Shamonda-virus. Japanse onderzoekers hebben het Schmallenbergvirus onderzocht en ontdekt dat het zowel RNA-stukken van  Shamonda-virus als van het Sathuperi-virus bevat. Het RNA van virussen kan makkelijk uitwisselen als twee virussen tegelijkertijd een mens of dier infecteren.

Er zijn vorig jaar veel meer koeien, geiten en schapen besmet met het Schmallenberg-virus dan de ruim vierduizend moederdieren die misvormde kalveren of lammeren baarden, zegt Elbers in Resource. ‘Er worden alleen misvormde dieren geboren als de moeder tijdens een kritieke periode van de dracht besmet is geraakt met het virus. De misvormde dieren zijn het topje van de ijsberg. Onze analyse op antistoffen tegen het virus bij melkvee in Nederland duidt er op dat een groot deel van de dieren in aanraking is gekomen met het virus, zonder zichtbare consequenties.'' Nader onderzoek moet nog uitwijzen of antistoffen herkauwers blijvend beschermen tegen een infectie met het virus.

Redactie Levende Have/Bron: Resource

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier