Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schapen hobbyhouder in Ruurlo veilig achter wolfwerende afrastering

Ingediend door jinke op 09 december 2019 - 12:33

De schapen van Karin Wassink en Henk van den Berg uit Ruurlo lopen sinds kort veilig achter een wolfwerende afrastering. Met de hulp van Wolf-fencing Nederland hebben ze de 65-meter lange omheining versterkt met stevig gaas en drie stroomdraden tot een hoogte van 1.20 m.

Acht vrijwilligers van Wolf-fencing hebben de afrastering geplaatst. Henk van den Berg en Karin Wassink bekostigden het materiaal: €3000. De hobbyschapenhouders zijn de eersten in de Achterhoek die met behulp van Wolf-fencing voorzorgsmaatregelen hebben getroffen tegen een aanval van een wolf. Het besluit namen ze nadat een wolf in hun woonplaats diverse schapen had gedood. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het hekwerk dat in Ruurlo is geplaatst, is effectief, aldus Wolf-Fencing. Een systeem van 5 tot 6 stroomdraden tot een hoogte van slechts 110 tot 120 centimeter is ruim voldoende is om wolven weg te houden bij het vee. Het belangrijkste is dat de onderste draad zich op maximaal 20 centimeter boven de grond bevindt en dat het gras hieronder goed kort wordt gehouden, om stroomstoringen te voorkomen. Op het gehele draadwerk moet altijd 4500 volt stroom staan. 

Voor schapen- en geitenhouders op Veluwe  - inmiddels officieel leefgebied van de wolf - gold een zogeheten voorlopersregeling. Die is inmiddels gesloten. Een subsidie-regeling is in aantocht. Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders adviseert niet te wachten met het nemen van wolfwerende maatregelen. ''Bewaar de facturen van de aangeschafte materialen, zodat over enige tijd een aanspraak kan worden gedaan op de subsidieregeling.''

Redactie Levende Have/Foto: Martijn Lambregts/Bron: Facebook Wolf-Fencing Nederland 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier