Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ruime subsidie voor schapen- en geitenhouders in hart van Drenthe

Ingediend door jinke op 16 december 2020 - 17:04

De provincie Drenthe stelt aan schapen- en geitenhouders in het hart van Drenthe per persoon maximaal 20.000 euro subsidie beschikbaar om hun dieren te beschermen tegen de aanval van een wolf. Dankzij de regeling kunnen schapen- en geitenhouders meerdere soorten afrastering - vast en mobiel - aanschaffen.

Uit onderzoek van Wageningen Universiteit is gebleken dat in het hart van Drenthe een verhoogd risico is op een aanval van een wolf.
''Ondanks dat er nu geen sprake is van een wolf in Drenthe, weten we uit onderzoek dat de kans op aanvallen door wolven in het Hart van Drenthe ook in de toekomst aannemelijk is. We zien het als taak van de provincie om schapenhouders in dit gebied zo goed mogelijk te ondersteunen om hun vee te beschermen'', aldus gedeputeerde Henk Jumelet op de website van Nieuwe Oogst.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Hart van Drenthe risicogebied wolf

Na een jaar wordt gekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Op 11 januari is er een voorlichtingsbijeenkomst voor schapenhouders. Zij ontvangen van de provincie een uitnodiging.

''Gebied is te klein''
De zogeheten ''gebiedscommissie wolf in Drenthe'' laat weten het gebied waarvoor nu  de portemonnee wordt getrokken te klein te vinden. Ook het gebied van de Drentsche Aa, de Hondsrug en het gebied rond het Bargerveen zouden tot het risicogebied moeten worden gerekend, aldus Gijsbert Six op de website van nieuweoogst.nl. ''Drenthe is een wolvencorridor, wat inhoudt dat een wolf op doortocht overal kan toeslaan. Juist die zwerfwolf is heel gevaarlijk. Begrens het risicogebied dan ook ruim'', vindt ook commissielid Diederik Sleurink. De gebiedscommissie gaat Provinciale Staten hierover aanspreken.

Door wolf veroorzaakte faunaschade in en om de provincie Drenthe. In rood de wolvenschade in Drenthe, in oranje die in andere provincies. In blauw de schade veroorzaakt door GW1261m, de wolf die maandenlang in Drenthe aanwezig was, maar inmiddels net over de grens in Duitsland zit
Andrea van Eng maakte een kaart waarop zichtbaar de door wolven veroorzaakte faunaschade in en om de provincie Drenthe zichtbaar is. In rood de wolvenschade in Drenthe, in oranje die in andere provincies. In blauw de schade veroorzaakt door GW1261m, de wolf die maandenlang in Drenthe aanwezig was, maar inmiddels net over de grens in Duitsland zit (Bron: Andrea van Eng)

Inmiddels is er een petitie gestart om het ''subsidiegebied'' te vergroten.
Klik hier voor een petitie die het provinciebestuur oproept de subsidie voor de heel Drenthe te laten gelden. 

Update 13 januari 2021
GS van Drenthe gaan het gebied vergroten. Het advies van de gebiedscommissie wordt opgevolgd.

Redactie Levende Have/Foto: Pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier