Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Roodbont Fries Vee van 17 naar 778 stamboekdieren

Ingediend door jinke op 01 oktober 2020 - 11:53
Fries roodbont

De Stichting Roodbont Fries Vee maakt melding van een record aantal stamboekdieren: in ruim twintig jaar is het aantal geregistreerde koeien gestegen van 17 naar 778 dieren. Het meest zeldzame Nederlandse koeienras is daarmee nog niet uit de gevarenzone, maar staat er wel aanzienlijk beter voor.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw telde het ras nog vele duizenden koeien. Door het inkruisen met de Holstein Friesian (uit Amerika) is het aantal Fries Roodbonte koeien sterk terug gelopen. Tot het absolute dieptepunt in 1997.
De toename van het aantal koeien tot het huidige niveau is te danken aan de inzet van de stichting. Het ras krijgt ook een impuls door de vraag naar meer robuuste dieren, die het goed doen op bedrijven waar de koeien alleen gras eten. Sperma van de Fries Roodbonte stieren is inmiddels verkrijgbaar bij meerdere KI-verenigingen en dat maakt het makkelijker om de stieren te gebruiken, laat de stichting via een persbericht weten.
''We zien ook toenemende belangstelling uit het buitenland voor het sperma van deze stieren, dat geeft aan dat het een springlevend ras is waar toekomst in zit. Ook zijn er jonge boeren die Fries Roodbonte koeien zijn gaan houden en ervan zijn gaan houden.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De stichting ziet ook een sterke toename van 50% Fries Rode kalveren. Veelal een kruising van een Fries Rode stier op een Holsteinveestapel. Het aantal kruislingdieren met 50% Fries Roodbont is nu op 358 S- en C-geregistreerde dieren uitgekomen. Het lijkt een trend te worden om Fries Hollandse en Fries Rode stieren te gebruiken op Holsteinbedrijven, aldus de stichting. Een trend die zich vooral de laatste jaren voordoet en door lijkt te zetten. Wat verder opvalt is dat er steeds meer Fries Roodbonte koeien gehouden worden op biologische melkveehouderijen, zorgboerderijen en bij hobbyboeren.

Redactie Levende Have/Op de foto: Jeltje 250

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier