Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Risico's abortus bij schapen en geiten

Ingediend door jinke op 03 maart 2008 - 17:33

Schapen en geiten zijn vatbaar voor besmettelijke aandoeningen die abortus kunnen veroorzaken. De ziektekiemen hiervan kunnen tot gevolg hebben dat zij hun lammeren verwerpen. Ook voor mensen kunnen de abortusverwekkers een risico zijn. Een voorbeeld van zo'n abortusverwekker is Q-koorts. Mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen, oude mensen, maar vooral zwangere vrouwen lopen verhoogd risico om ziek te worden na contact met zo'n ziektekiem. Vooral direct contact met mest of stro van geiten- en schapenbedrijven is een risico. Door het verwaaien van besmet stof is bovendien verspreiding over grotere afstand mogelijk.

Een veehouder kan maatregelen nemen om de risico's zoveel mogelijk te verminderen. Mensen uit genoemde risicogroepen zouden niet moeten helpen tijdens de aflamperiode. Ze zouden ook niet in de stal moeten komen en zelfs geen contact moeten hebben met de kleren van de partner die geholpen heeft bij een verlossing. Ook zouden bezoekers moeten worden geweerd uit de stal. Verder is het van belang mest en stro bij rustig weer uit te rijden en zo spoedig mogelijk onder te werken. Om het risico voor de overige dieren te verminderen, moet de veehouder het verwerpende dier uit de stal verwijderen.

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een folder uitgebracht over verwerpen. Hierin is een opsomming opgenomen van de maatregelen om risico's voor mens en dier te verminderen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier