Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Resistentie leverbot breidt zich uit over Nederland

Ingediend door jinke op 18 oktober 2013 - 14:02

Resistentie van leverbot voor het middel triclabendazol begint zich over heel Nederland uit te breiden. Dat is slecht nieuws voor schapen- en rundveehouders.

De GD heeft op 18 bedrijven verspreid over het land resistentie aangetroffen bij schapen en koeien. Het blijkt dat resistentie zich niet langer beperkt trot het westen van het land.

Met financiering van het Productschap Zuivel heeft de GD onderzoek uitgevoerd naar de uitbreiding van leverbotresistentie. Daarbij is overigens komen vast te staan dat lang niet alle meldingen van resistentie terecht zijn. ''Vooral onderdosering en het onjuist toepassen van leverbotmiddelen lijken te zorgen voor onterecht gemelde bedrijven met leverbotresistentie'', aldus de GD. Niettemin is de verspreiding van resistentie zorgwekkend.  De GD pleit voor goed mestonderoek. Dit kan pas zinvol worden uitgevoerd als de volwassen leverbot eieren produceert. Onder Nederlandse omstandigheden betekent dit dat een betrouwbaar mestonderzoek bij schapen en runderen pas zinvol is vanaf begin januari. Schapen worden afhankelijk van de omstandigheden vaak in de herfst al behandeld voor leverbot. Bij rundvee wordt jongvee met een leverbotbesmetting over het algemeen in november, enkele weken na het opstallen, behandeld met TCBZ. De effectiviteit van de behandelingen is te controleren door een gepoold mestonderzoek (mengmonster van minimaal vijf dieren) in januari. Indien bij dit onderzoek nog leverboteieren worden aangetoond, dan kan dit een eerste indicatie zijn voor mogelijke leverbotresistentie of voor onjuiste dosering bij de behandeling.

Leverbotresistentie voorkómen
Om resistentie te voorkómen is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel kan worden toegediend. Uit onderzoek is gebleken dat 70 tot 80% van de diergewichten te laag worden geschat. Daarom wordt geadviseerd om de dieren te wegen of het gewicht te bepalen met behulp van een meetlint.

Redactie Levende Have/Bron: GD

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier