Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Q-koortsbacterie in een op de vier placenta's van schapen

De  Q-koortsbacterie blijkt in Nederland ook voor te komen in de placenta's van honden, paarden, schapen en runderen. Dat is door onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut aangetoond.

Dat C. burnetii bij deze diersoorten kan voorkomen was bekend, echter niet dat dit ook zo is in Nederland.  Om vast te stellen bij welke diersoorten de Q-koortsbacterie voorkomt , werden de placenta’s van katten, honden, paarden, schapen, geiten, varkens en runderen uit Nederland onderzocht op de aanwezigheid van C. burnetii . In aanvulling hierop is de bacterie, indien mogelijk, getypeerd om de overeenkomsten met het genotype dat voor de uitbraak van 2007-2010 heeft gezorgd te onderzoeken.

In geen van de placenta’s van katten, geiten of varkens werd DNA van C. burnetii aangetoond. DNA van C. burnetii werd wel aangetoond in de placenta’s van  honden, paarden, schapen en runderen.  Honden en paarden zijn mogelijk een reservoir voor C. burnetii . Het genotype dat voorkwam bij de placenta’s van honden en paarden, was niet te bepalen omdat er onvoldoende DNA aanwezig was voor de typeringstest.

C. burnetii DNA werd aangetoond in ongeveer 1 op de 4 placenta’s afkomstig van schapen en runderen. Resultaten van de genotypering tonen aan dat C. burnetii van hetzelfde genotype als die van de uitbraak  werden aangetoond in de placenta’s van schapen en van één rund. Daarom moeten schapen als reservoir worden beschouwd van de bacterie die bij mensen Q-koorts veroorzaakt. In het geval van het rund is dit minder zeker. Tot nu toe is het uitbraakgenotype slechts incidenteel bij runderen aangetoond. Ook blijkt uit dit onderzoek dat bij runderen een specifiek rundergenotype voorkomt dat slechts incidenteel bij mensen wordt gevonden. Waarom dat zo is zal verder onderzocht moeten worden.

Redactie Levende Have/Bron: CVI

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier