Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pluimveehouders vragen om ophokplicht

Ingediend door jinke op 24 oktober 2017 - 11:05

De belangenorganisaties van pluimveehouders LTO en NOP willen dat alle bedrijfsmatig gehouden pluimvee naar binnen gaat. Dit vanwege de vondst van het vogelgriepvirus bij een dode eend in de Duitse gemeente Osterwald.

De vindplaats van de besmette eend is niet ver verwijderd van de Nederlandse grens. Daarom pleiten LTO en NOP voor een ophokplicht. Vorig jaar werd de ophokplicht pas ingesteld nadat er bedrijven besmet waren geraakt. De belangenorganisaties willen dit nu voor zijn. In Bulgarije en Italie zijn al bedrijven besmet met het vogelgriepvirus. Het gaat om het hoogpathogene H5N8. In Bulgarije is de ziekte opgedoken bij een commercieel bedrijf en bij hobbypluimvee.

Brancheorganisatie Avined vindt het nog te vroeg voor een ophokplicht. "Maar verhoogde waakzaamheid is wel geboden, zeker nu we midden in het vogeltrekseizoen zitten en de kans op besmetting door wilde vogels hoger is dan normaal", zegt Alex Spieker in dagblad Tubantia. Wat speelt is de termijn waarbinnen de eieren van opgehokte kippen nog als vrije-uitloopeieren kunnen worden verkocht. Die termijn was 12 weken, maar gaat naar 16 weken.

Het is aan het ministerie van Landbouw of er op korte termijn een ophokplicht komt. Ook zal dan duidelijk worden of er voor hobbypluimvee een afschermplicht wordt ingesteld. De ophokplicht heeft in de periode van november 2016 tot april 2017 in totaal 23 weken geduurd.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun Levende Have

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier