Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Plan wolvenhek Friesland neemt serieuze vormen aan

Ingediend door jinke op 08 april 2021 - 13:25

Het plan voor een wolvenhek langs de grens van Friesland, Drenthe en Groningen neemt serieuze vormen aan. Er is een stichting Wolvenhek Fryslan opgericht, die er alles aan gaat doen om met een hek aan de provinciegrens te voorkomen dat de wolf zich in Friesland vestigt.

De grens van IJsselmeer tot Lauwersmeer vergt een hekwerk van circa 150 kilometer, waarbij de natuurgebieden op de grens met Drenthe en Groningen moeten worden vrij gehouden, aldus de stichting. Het is de bedoeling dat vooral het weidegebied wordt afgeschermd. Er is een cowdfundingsactie gestart, die inmiddels €30.000 euro heeft opgeleverd. In totaal is met de realisatie van het plan een paar miljoen gemoeid.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''Wij denken aan een basis van stevig schapengaas, met een maaswijdte van 15 cm. Om onderdoor kruipen tegengaan, moet het ook zo’n 30 cm de grond in. Vanaf de hoogte van 1.20 m tot 1.70 m krijgt het hek een fijnmazig raster waarlangs een wolf niet kan klimmen. De laatste 50 centimeter maakt een helling van 45 graden naar de kant van waar de wolf het hek zal benaderen. Tenslotte kan het geheel aan de bovenkant voorzien worden van een enkele stevige stroomdraad. De talrijke overgangen bij wegen en fietspaden kunnen we niet afsluiten, maar wel op andere manieren onaantrekkelijk maken voor de wolf. Bijvoorbeeld door het hek zo’n dertig tot vijftig meter langs beide zijden van een weg te laten lopen. Het tunneleffect maakt doorgang voor de wolf dan gevaarlijk'', aldus de stichting Wolvenhek Fryslan.

Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân
Medio april gaat er ook een projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân (PPWF) van start. Dit initiatief staat los van de stichting en beoogt houders van schapen te ondersteunen bij het treffen van preventieve maatregelen. De provincie heeft daar 99.000 euro voor vrijgemaakt. De stichting Wolvenhek Fryslan neemt geen zitting in deze projectgroep. ''De poging om de veehouders "te leren samenleven met de wolf" resulteert er uiteindelijk alleen  in, dat de schapen verkocht worden, en de koeien en paarden op stal komen. Het feit dat schade experts van BIJ12 (de organisatie die schade uitkeert) toegeven, dat  de wolf die op dit moment in Brabant en Limburg toeslaat, al over wolven netten  van 1.20 meter hoog springt, onderstreept dat'', aldus de stichting.

Redactie Levende Have/Foto: Pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier