Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Overdracht van vogelgriep op uitloopkippen via indirect contact

Ingediend door jinke op 10 oktober 2019 - 13:43

Pluimveebedrijven met een buitenuitloop hebben een verhoogd risico op vogelgriep. Het virus wordt overgedragen door wilde vogels. Maar hoe gaat dat precies en hoe komt het dat het ene bedrijf daar meer last van heeft dan het andere?

Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben samen met studenten van (Agrarische) Hogescholen in Almere, Dronten, Velp en Delft de aanwezigheid van wilde vogels in de buitenuitlopen gevolgd. Ze hebben daarvoor een bedrijf gekozen dat al meerdere keren besmet is geraakt met vogelgriep. Daar hebben ze 24/7 met acht videocamera's beelden verzameld.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Uit het onderzoek blijkt dat de overdracht van virus hoogstwaarschijnlijk verloopt via indirect contact. De wilde vogels poepen in plassen waar de kippen uit drinken, bijvoorbeeld. De kippen komen zelden rechtstreeks in aanraking met wilde vogels. “Wilde vogels, met uitzondering van de wilde eend, bezochten de vrije uitloop vrijwel uitsluitend in de periode tussen zonsopgang en het moment waarop de kippen uit de stal in de uitloop kwamen. Op het moment dat de kippen in de uitloop kwamen, joegen zij de wilde vogels weg uit de uitloop”, aldus Armin Elbers, leider van het onderzoek. De wilde eenden verbleven van alle andere soorten het vaakst in de overdekte uitlopen, specifiek in de periode december – februari. Maar slechts een zeer kleine fractie van de bezoeken had overlap met gelijktijdige aanwezigheid van kippen in de vrije uitloop, en er werd geen direct contact tussen kippen en wilde vogels waargenomen.

Dat een groot deel van de vrije uitloopbedrijven in Nederland nog nooit besmet is geraakt, komt doordat ze zeer waarschijnlijk weinig tot nooit worden blootgesteld aan wilde watervogels, zoals eendachtigen. Vrije uitloopbedrijven gelegen in een hoog-risicogebied en met een historie van herhaalde besmettingen met vogelgriepvirussen wordt aanbevolen om wilde watervogels te weren, aldus de onderzoekers. Met name in de periode tussen zonsondergang en het tijdstip dat de kippen de vrije uitloop betreden is de inzet van getrainde honden of laserapparatuur raadzaam om eendachtigen te verjagen.Ze stellen dat er in de buurt van van water en zogeheten hoog-risicogebieden beter geen nieuwe pluimveestallen gebouwd kunnen worden.

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier