Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Organisaties sluiten coalitie: afschieten wolven moet mogelijk zijn

Ingediend door jinke op 06 mei 2022 - 09:18

Grondeigenaren, jagers, boeren en schapenhouders hebben een coalitie gesloten die pleit voor de mogelijkheid om wolven af te schieten. Ook willen ze de bewegingsvrijheid van wolven inperken door rasters aan te leggen. Net als voor wilde zwijnen zouden er zogeheten ''nulstand-gebieden'' moeten komen voor de wolf.

De coalitie bestaat uit 24 organisaties, waaronder de Vereniging Speciale Schapenrassen en het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouderij. Onder de organisaties bevinden zich geen verenigingen die zich inzetten voor natuurbescherming. In een zogeheten position paper, aangeboden aan minister Christiane van der Wal van natuur en stikstof, spreekt de coalitie over ''gecontroleerd beheer'' van wolven, zowel preventief als in geval van schade. ''Wij pleiten niet voor een wolvenvrij Nederland, maar voor gecontroleerd beheer van de wolf op plekken waar er daadwerkelijk ruimte is voor een wolvenpopulatie'', aldus de coalitie.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het afschieten van wolven is verboden. De wolf heeft een beschermde status. In het stuk betwisten de organisaties echter de Nederlandse uitleg van Europese regelgeving. Uit een vergelijking met andere Europese landen blijkt volgens de coalitie duidelijk dat er meer ruimte is in de interpretatie van de Habitatrichtlijn dan Nederland nu gebruikt.

De coalitie schetst in het position paper een schrikbeeld: binnen afzienbare termijn zijn er bij ongewijzigd beleid meer dan honderd wolven in Nederland. De coalitie verwacht dat natuurgebieden waar een wolf aanwezig is, worden afgesloten voor mensen. Horeca, campings, vakantieparken en attracties zullen de gevolgen voelen. De effecten op de economie van het buitengebied zullen groot zijn, aldus de coalitie.

Gijsbert Six van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders zegt desgevraagd dat het position paper wat hem betreft geen anti-wolvenverhaal is. ''We zijn het voor 90% eens met wat er in het position paper staat. De overige 10% is onzin. Dan heb ik het over de mogelijkheid voor terreineigenaren om door middel van afschot hun gebied wolfvrij te maken. Je kunt wel wolven stimuleren om door te lopen. Daar zou je drones voor kunnen inzetten. Dat kun je ook gecontroleerd beheer noemen.''
Het Platform blijft zich inzetten voor het effectief beschermen van schapen en geiten tegen wolven. Voorlopers zouden daarbij meer beloond moeten worden voor hun inspanningen, vindt Six. Pas in het uiterste geval zou er tot afschot moeten worden overgegaan. De zogeheten escalatieladder die daarvoor is opgesteld, moet wel worden verbeterd, zegt hij. ''Nu is het nog een ladder zonder een eind. Wat precies het uiterste geval is moet beter worden vastgelegd.''


Feiten
Nederland telt op dit moment circa 15 wolven. In de periode november 21 - februari 22 waren het er achttien. Drie wolven zijn in die periode dodelijk gewond geraakt in het verkeer. Mogelijk zijn er op dit moment meer wolven actief in Nederland. Het kan zijn dat er vanuit het buitenland wolven op doortocht zijn. In het eerste kwartaal van dit jaar was er bij 155 schapen sprake van (dodelijke) schade door een wolf. Dat is een hoog aantal vergeleken met dezelfde periode in voorafgaande jaren. In april is er schade gemeld waarbij 94 schapen en één kalf betrokken waren. Of die schade is veroorzaakt door wolven, moet nog worden bevestigd. Er zijn nog geen gegevens bekend over het effect van wolfwerende maatregelen. In diverse provincies is het mogelijk subsidie te krijgen voor afrasteringen. Deze subsidies zijn in de meeste gevallen echter beperkt tot gebieden waar wolven zich hebben gevestigd.


Redactie Levende Have/Foto: maxpixel

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier