Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ophokplicht commercieel pluimvee ingetrokken

Ingediend door jinke op 29 april 2020 - 10:25

Het gevaar van de vogelgriep is geweken, de ophokplicht voor het commercieel gehouden pluimvee is ingetrokken. Dat heeft het ministerie van LNV bekend gemaakt.

De ophokplicht was op 11 februari ingesteld en op 25 maart met een maand verlengd. Het besluit om de ophokplicht in te trekken is gebaseerd op een advies van de deskundigengroep dierziekten.

Iets kopen van bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''Een groot deel van de watervogels die in Nederland overwinteren, is inmiddels vertrokken uit Nederland'', aldus Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. ''Daardoor zijn er minder wilde watervogels in Nederland dan in januari en februari. Ook is het risico van de zogenaamde ‘vorsttrek’ nu niet meer aan de orde. Tevens zijn in deze tijd van het jaar, met warmer en droger weer, de omstandigheden ongunstiger voor het overleven van het virus in de omgeving. Dit alles maakt dat de deskundigen de kans op insleep van hoogpathogene vogelgriep op Nederlandse pluimveebedrijven via wilde vogels laag inschatten.''

Voor hobbymatig gehouden pluimvee was vanwege het geringe risico de ophokplicht niet van toepassing. Voor deze dieren verandert er dus niets. 

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier