Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ophok- en afschermplicht opgeheven in groot deel van Nederland

Ingediend door jinke op 31 augustus 2023 - 08:10

De ophok- en afschermplicht is in een groot deel van Nederland opgeheven. De maatregel tegen vogelgriep bleef anvankelijk nog wel van kracht in gebieden in Gelderland en Limburg (regio's 7, 10 en 19).

Update 30 augustus: ook in regio 19 is de ophok- en afschermplicht opgeheven. De maatregel blijft dus alleen nog van kracht in de regio's 7 en 10, waar sprake is van veel pluimveebedrijven met vrije uitloop (181 bedrijven, goed voor ruim 5 miljoen kippen) en een grote mate van ''pluimveedichtheid''. Voor de niet-commerciële sector (bijvoorbeeld kinderboerderijen) wordt tevens het bezoekersverbod ingetrokken.
.

kaart regio's

De ophok- en afschermplicht is op 5 oktober 2022 ingegaan. Landbouwminister Adema geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat het intrekken van de maatregel een risico inhoudt. ''Ik realiseer mij dat met het intrekken van de ophok- en afschermplicht, de kans op een besmetting van gehouden vogels doet toenemen, omdat de mogelijkheid van contact tussen buitengehouden vogels en wilde vogels groter wordt.'' Hij heft de maatregel op ten gunste van de bedrijven met een vrije uitloop. De deskundigengroep dierziekten heeft op 23 juni geconstateerd dat het risico op een besmetting bij opheffing van de maatregel als matig moet worden beoordeeld.

Adema: ''De afgelopen maanden zijn er geen uitbraken bij gehouden vogels geweest. Besmettingen met vogelgriepvirus bij wilde vogels zijn echter helaas nog aan de orde van de dag. De ophok- en afschermplicht wordt ingetrokken in alle niet pluimveedichte regio’s Nederland. Ik zal de maatregelen verder versoepelen wanneer dit veterinair verantwoord kan. Ik zal de deskundigengroep dierziekten regelmatig om een nieuwe risicobeoordeling vragen.''

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier