Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ontwormingsmiddelen mogelijk probleem voor waterkwaliteit

Ingediend door jinke op 05 oktober 2016 - 18:01
Sommige diergeneesmiddelen zijn al bij zeer lage concentraties giftig voor het waterleven. Daardoor vormen enkele veel gebruikte middelen mogelijk een probleem voor de waterkwaliteit. Dit betreft vooral middelen tegen wormen in maag en darmen en insecten.
 
Uit een studie van het Centrum voor Landbouw en Milieu blijkt dat enkele frequent toegepaste middelen, zoals ivermectine, moxidectine, doramectine en diclazuril, slecht afbreken in het milieu en al bij lage concentraties een risico voor waterorganismen vormen. Omdat ze soms sterk binden aan deelltjes in de bodem, is onduidelijk hoeveel van deze stoffen in het water terecht komen.

De studie laat ook zien dat enkele veel gebruikte antibiotica als trimethoprim, tilmicosine en tylosine, relatief slecht afbreken in het milieu en minder goed aan bodemdeeltjes binden. Daarmee kunnen ze mogelijk uitspoelen naar het water. Deze stoffen zijn minder toxisch voor het waterleven dan de middelen tegen wormen en insecten. Waterschappen wordt geadviseerd in het veld te gaan meten of de theoretische probleemstoffen ook in de praktijk waterkwaliteitsproblemen veroorzaken.
 
Redactie Levende Have/Bron: CLM
 
 
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 05 oktober 2016 - 19:33

Ja wat is er nou niet meer slecht ! Zoek en je zult ten aller tijden een stok vinden om mee te "[door ]"slaan.Mischien beter je dier dood laten gaan dan maar? Of gewoon allemaal opkrassen hier in NL? Zijn we gelijk van een hoop van deze ellende af.

Ingediend door vaneldijk op 15 oktober 2016 - 18:46

je kan ook een cursus mest onderzoek doen dat scheelt weer wormen kuren

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier