Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar welzijn paarden bij coaching en therapie

Ingediend door jinke op 14 december 2021 - 17:14

Dierwetenschapper en lector mens-dierrelaties Kathalijne Visser van Aeres Hogeschool Dronten gaat samen met HAS Hogeschool uit Den Bosch onderzoek doen naar het welzijn van paarden die worden ingezet voor coaching en therapie. Het onderzoek moet leiden tot een Gids voor Goede Praktijken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van bedrijven en brancheorganisaties die actief zijn op dit gebied. Het onderzoek moet inzicht geven in hoe intensief de paarden kunnen worden ingezet. Er wordt gezocht naar manieren om paarden zelf hun grenzen te laten bepalen.

Volgens Kathalijne Visser kan therapie met dieren veel betekenen voor mensen met gedragsproblemen en autisme. ''Ze worden er rustiger van en krijgen meer zelfvertrouwen. Vaak geven mensen die verstand hebben van gedrag van mensen zulke trainingen, terwijl ze niet precies weten hoe dieren werken. Het heeft een grote toekomst en neemt snel toe. Kijk ook naar de hulphonden die er zijn. Het is alleen de uitdaging het goed te laten werken, voor mens én dier”, zei ze onlangs tegen dagblad de Stentor. ''We lopen achter met hoe we kunnen leren van hoe we stresssignalen van dieren op tijd kunnen herkennen. Mogelijke uitkomst is dat dieren een maximale tijd met therapie kunnen helpen. Een les met iemand die een beperking heeft en elke week scheef op het paard zit, moet je misschien niet willen. Dat leidt tot ethische vraagstukken. Is het belang van de dier of mens belangrijker? Ik vind het belangrijk niet alleen naar het belang van de mens te kijken, maar ook naar dat van dieren.”

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) heeft in 2019 een advies uitgebracht aan de minister van landbouw over ''Dierbare hulpverleners, welzijn voor mens en dier?'' De RDA adviseerde wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar de effecten van dierondersteunde interventies op mens én dier. ''Dierondersteunende interventies'' zijn een vorm van hulpverlening waarbij gebruik wordt gemaakt van dieren.
''De sector moet worden geprofessionaliseerd, met opleidingen volgens vastgestelde criteria, nascholingen en een accreditatiestelsel dat duidelijkheid schept voor consumenten, hulpzoekers en verzekeraars. Op die manier kan ruimte ontstaan voor professionals en worden de mogelijkheden beperkt voor amateuraanbieders zonder passende opleiding'', aldus de RDA.

In het advies wordt geconstateerd dat er weinig bekend is over de mate waarin het welzijn van dieren bij de verscheidenheid aan interventies wordt aangetast. Er is in Nederland sprake van een groeiende sector, die slecht georganiseerd is. Iedereen mag hulpdieren inzetten en dan is het volgens de RDA des te belangrijker om het welzijn van dieren en van mensen te beschermen en te waarborgen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier