Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar papegaaienziekte bij pluimvee

Ingediend door jinke op 04 december 2013 - 14:36

Hoewel papegaaienziekte vooral voorkomt bij vogels met een kromme snavel, willen diverse instituten onderzoeken in welke mate deze ziekte - ook wel psitacci genoemd - zich voordoet bij het Nederlandse pluimvee. Mocht dat het geval zijn, dan is er mogelijk sprake van een risico voor omwonenden van pluimveebedrijven.

Het Centraal Veterinair Instituut, het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu, de NVWA en de GD hebben een onderzoeksvoorstel opgesteld om de aanwezigheid van de Chlamydophila Psitacci bij pluimvee aan te tonen. In Belgie is gebleken dat 85 procent van de geslachte koppels pluimvee en kalkoenen is besmet met de bacterie die deze ziekte veroorzaakt. Over het voorkomen van deze bacterie bij het Nederlandse pluimvee zijn geen gegevens bekend. Omdat het hier gaat om een zoonose kunnen risico's voor werknemers en omwonenden niet worden uitgesloten, aldus het RIVM in het rapport Infectierisico's van de veehouderij voor omwonenden. De bacterie blijft lang besmettelijk in mest. Bij mensen verloopt een infectie vaak zonder symptomen of met milde griepachtige verschijnselen, maar er kan zich ook een ernstige longontsteking voordoen.

Redactie Levende Have

Zie ook wiki over papegaaienziekte

Comments

Ingediend door Anoniem op 05 december 2013 - 13:12

Een kennis van mij is jaren geleden aan de pappagaaienziekte overleden. Hij dacht dat hij een griepje had. Hij hield tropische vogeltje in een met kunstlicht verlichtte kelder. Het zal me niets verbazen dat in pluimveebedrijven waar de vogels ook het daglicht niet te zien krijgen veel besmettingen met de papagaaienziekte voorkomen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier