Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar Cydectin resistentie bij schapen

In de regio Limburg is na melding van een geval van resistentie tegen het ontwormingsmiddel Cydectin een onderzoek in gang gezet door het bestuur van de LLTB subvakgroep Schapenhouders. Houders van meer dan vijftien ooien kunnen zich aanmelden voor het onderzoek.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht en Provinos Schapenadviesgroep. Deelnemers aan het onderzoek kunnen eerst een mengmonster van de mest van de schapen (ooien en lammeren) op wormeieren laten onderzoeken. Bij hoge eitellingen worden opnieuw individuele mestmonsters genomen van 15-20 schapen. Deze 15-20 schapen worden behandeld met moxidectine (Cydectin) en gemerkt (merkspray of halsband).
Na 10-14 dagen worden opnieuw mestmonsters van dezelfde individuele schapen verzameld en bekeken of het aantal wormeieren is afgenomen. Deelnemers krijgen de resultaten van de mestmonsters toegestuurd en kunnen bij te hoge wormlast de begeleiders om advies vragen over vervolgstappen.

Aanmelden kan bij: Judith van Andel, Dierenarts Provinos Schapenadviesgroep, via [email protected] of 06 - 22 70 81 10.

Redactie Levende Have/Bron: LLTB

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier