Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek dioxine hobbypluimvee: adviezen al acht jaar bekend

Ingediend door jinke op 13 november 2014 - 10:48

De Nederlandse instanties die onderzoek deden naar dioxine-gehalten in eieren van hobbykippen komen tot dezelfde conclusie als Levende Have in 2006: ''Niks mis met drie eitjes per week''. De adviezen die de overheid naar aanleiding van het onderzoek geeft, zijn ook vrijwel identiek.

Dat in de eieren van hobbykippen meer dioxine voorkomt dan in de eieren van kippen die altijd binnen zitten, is al geruime tijd bekend. De vraag is of de concentraties zo hoog zijn dat ze een risico vormen voor de gezondheid van mensen. Bij de huidige achtergrondblootstelling en aangetroffen gehaltes, is er niet direct sprake van een risico voor de gezondheid, stelt RIKILT Wageningen UR in het rapport Dioxines en PCB's in eieren van particuliere kippenhouders. ''Echter, eieren van particuliere kippenhouders kunnen in bepaalde gevallen in belangrijke mate bijdragen aan de blootstelling met dioxines en PCB’s. De EU streeft ernaar de inname van dioxines en dioxineachtige PCB’s te beperken. Maatregelen om de gehaltes in eieren van particuliere kippenhouders te verlagen leiden tot een aanzienlijke verlaging van de blootstelling van mensen die hun eigen eieren eten.''

Monsters bij zestig hobbypluimveehouders
De onderzoekers hebben in opdracht van het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (BuRO-NVWA) in het hele land zestig hobbypluimveehouders bezocht en ter plekke monsters genomen. Aanleiding was de vondst van verhoogde concentraties van dioxines in de eitjes van hobbypluimvee in Harlingen. De onderzoekers achten het aannemelijk dat inname van grond de belangrijkste oorzaak is voor de verhoogde gehaltes. Een reductie van die gehaltes kan worden bereikt door een aantal maatregelen die inname van grond beperken.

In het rapport staan de volgende adviezen (de overeenkomsten met de Levende  Have-adviezen uit 2006 zijn opmerkelijk):

  • In een aantal gevallen zou de grond in de ren en rond het hok vervangen kunnen worden door schone grond of zand. Het aanbrengen van tegels kan ook een oplossing zijn. Het regelmatig verschonen van het hok kan eveneens bijdragen aan een verminderde inname van verontreinigde grond.
  • Daarnaast verdient het aanbeveling om de kippen te voeren vanuit een bak en het voer dus niet uit te strooien in de uitloop. Dat geldt ook voor het bijvoeren met groentes. Voldoende voer kan eveneens bijdragen tot verminderde inname van wormen met aanhangende grond.
  • Dioxines kunnen afkomstig zijn van (oude) stookplaatsen of het uitstrooien van as. Het wordt aanbevolen om eventuele (oude) stookplaatsen te verwijderen uit de uitloop.
  • PCB’s kunnen mede afkomstig zijn van oude verf, isolatiekit of coating van daken. Het aanbrengen van dakgoten en vervangen van oude verflagen in het hok kan bijdragen aan een verminderde inname van deze stoffen.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Comments

Ingediend door vaneldijk op 13 november 2014 - 16:02

Als Wageningen, de universiteit die een hechte band heeft met commercieel landbouw Nederland, goed om je bij al hun onderzoeken dat te bedenken, heeft onderzoek gedaan bij 60 hobbydierhouders naar de dioxinegehalte van hun eieren. Nou dat bleek uiteraard goed mis te zijn. Want men heeft onderzoek gedaan bij 60 hobbykiphouders die hun dieren altijd buiten voeren door daar het voer rond te strooien waardoor die kippen ook kleine stukjes aarde naar binnen kregen. Knap om 60 hobbydierhouders te vinden die dat doen. Ook knap om bij al die houders geen grondmonsters te nemen om de aanwezigheid van oude dioxinegehaltes in de grond uit te sluiten.Ook knap om dan te beweren dat dat voor alle hobbykipeieren geldt. Wageningen heeft zijn reputatie van slecht en onbetrouwbaar onderzoek te doen weer eens waar gemaakt. Je zou toch op z'n minst verwachten dat men deze onderzoeksresultaten zou vergelijken met kippen houders die hun dieren altijd binnen voeren. Maar neen want zo help je de kippenindustrie niet. Beter is om hobbyhouders met hun kippen hoe dan ook verdacht te maken. Ook wonderlijk dat men in Wageningen zich niet afgevraagd heeft indien hun beweringen kloppen dat dan het hele landbouw areaal vergeven moet zijn van de dioxines. Dus je kan geen aardappelen, fruit, melk, kaas, brood etc meer eten zonder ernstig gevaar te lopen een dioxinevergiftiging op te lopen. Kortom laat ze maar kletsen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier