Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

GGD Fryslân: geen relatie tussen dioxine eieren en afvaloven

Ingediend door jinke op 14 januari 2014 - 14:38

Er is geen relatie tussen de verhoogde dioxinegehalten in eieren van hobbypluimvee en de aanwezigheid van een afvaloven in Harlingen. Dat stelt de GGD Fryslân op basis van onderzoek van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dioxinegehalten komen volgens de GGD overeen met wat er landelijk in eieren van pluimvee met uitloop wordt aangetroffen.

Eerder werd al bekend dat eieren van hobbypluimvee op enkele adressen in Harlingen en omgeving verhoogde gehalten aan dixines bevatten. Het bedrijf Toxicowatch had dat aangetoond. Het RIVM heeft het onderzoek nog eens dunnetjes overgedaan en verzamelde op zes adressen eieren van hobbypluimvee: in Wijnaldum, Kimswerd en Midlum.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat de eieren van vier adressen de norm voor dioxines overschrijden, op twee adressen wordt de norm voor de som van dioxines en dl-PCB’s overschreden. ''Opvallend is dat het hoogste gehalte aan dioxines en dl-PCB’s werd gemeten op een adres waar de hennen niet buiten kwamen. Ook op een ander adres zou dat het geval zijn maar daar waren de gehaltes ruim onder de normen'', aldus de GGD.

De GGD heeft de bewoners van de zes adressen benaderd en gaat met hen in overleg over te nemen maatregelen. De gemeente gaat een aantal maanden later opnieuw onderzoek doen of de hoeveelheid dioxines in de eieren gewijzigd zijn. Het is niet verboden om de eieren te eten, maar de GGD blijft het eten van veel eieren van eigen kippen afraden. Dit geldt met name voor kinderen en personen die nog kinderen willen krijgen.

Landelijke aanpak
De GGD pleit voor een landelijke aanpak van de hoeveelheid dioxines in eieren van particulieren met een klein aantal kippen.  Uit onderzoek in 2008 is gebleken dat de kans op een verhoogd dioxinegehalte in eieren zich vooral voordoet bij bedrijven met kleine koppels leghennen (minder dan 350 dieren). Deze kleine koppels scharrelen doorgaans een groot deel van de dag buiten.  Hoe langer de dieren buiten zijn des te meer dioxines ze binnen kunnen krijgen. Veel is afhankelijk van de aanwezigheid van historische bodemverontreinigingen. ''Een duidelijke relatie werd gevonden tussen de dioxinegehaltes in grond en die in eieren van kippen die deze uitloop gebruiken. Daarnaast is in het onderzoek aangetoond dat het afgraven van besmette grond en het vervangen met schoon zand, leidt tot een aanzienlijke daling van de ei-dioxinegehaltes. Hoewel wormen en ander bodemleven ook een bijdrage kunnen leveren aan de ei-dioxinegehaltes, is de relatieve bijdrage ten opzichte van grondopname nog niet bekend'', aldus het rappprt ''Beheersing dioxines in eieren van leghennen met buitenloop''.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:


Levende Have-tips voor de hobbypluimveehouders:

Hobbypluimveehouders hoeven geen al te drastische maatregelen te nemen om de dioxine in de eitjes tot aanvaardbare proporties terug te brengen.
Enkele eenvoudige adviezen:

  • Voer de kippen binnen en geef daar ook water.
  • Vismeel of visolie in het kippenvoer kan leiden tot een verhoging van het dioxinegehalte.
  • Biologisch voer is in elk geval vrij van vismeel.
  • Spit de grond in de uitloop niet om.
  • Betegel het eerste stuk van de uitloop.
  • Graaf de grond eventueel af en breng schone grond aan. Dat is vooral zinvol op erven waar zich in de uitloop vroeger stookplaatsen bevonden. Dioxine zakt namelijk na verloop van tijd niet weg in de grond. Het breekt alleen maar heel langzaam af.
  • Zorg ervoor dat de kippen goed aan de leg blijven. Kippen met een laag legpercentage, scheiden in een enkel ei meer dioxine uit dan de kippen die de dioxine spreiden over een grotere hoeveelheid eieren.
  • Heeft u een vuurtje gestookt, voorkom dan dat de kippen in de asresten gaan baden. Strooi geen asresten uit de haard op plekken waar kippen rondscharrelen. Dek de as af om verwaaien te voorkomen.


 

Comments

Ingediend door vaneldijk op 16 januari 2014 - 15:44

Verbrandingsovens geen dioxine, as van verbrand hout uit de kachel wel dioxine, kippenvoer kennelijk overal vandaan, mits er geen visolie in zit, geen dioxine, historische stookplaatsen wel dioxine. Geen berichten over controles bij de diverse pluimveebedrijven en geen berichten wat met de resultaten daarvan wordt gedaan. Maar kennelijk wel onderzoek over de gevaren van hobbypluimvee. Worden we nu bedonderd of worden we bedonderd? Wordt het niet eens tijd voor een onafhankelijk onderzoek naar dioxinebesmetting bij graasvee en pluimvee van de bedrijven en de hobbydierhouders. De huidige nogal gretige bangmakerijberichten vooral richting hobbyhouders wekt wantrouwen.

Uit het eerste onderzoek kwam: hoe dichter bij de verbrandingsoven hoe hoger de dioxinen gehalten. Dat komt de autoriteiten niet goed uit. Dus nu de bekende afleidingsmanoeuvre: verder onderzoek. En nu de norm waar alles aan getoetst wordt. Dat weet men niet! Laat er geen twijfel over bestaan: hoe minder dioxinen hoe beter. De norm voor dioxinen in eieren is een ALARA norm. ALARA staat voor As Low As Reasonable Achievable. Zo laag als redelijkerwijs haalbaar is. Voor mensen moet er worden gekeken naar de totale dagelijkse inname van dioxinen. Dus probeer wat van de maatregelen op de site van Levende Have door te voeren en blijf gerust je eitje eten.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier