Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NVWA gaat soepel om met afschermplicht hobbypluimvee

Ingediend door jinke op 10 december 2020 - 10:07

De NVWA gaat soepel om met de afschermplicht voor hobbypluimvee. Bij commerciële bedrijven is sprake van een ''actieve handhaving'', maar bij hobbypluimvee beperkt de controle zich vooralsnog tot voorlichting.

''We komen we niet achter de voordeur'', zegt NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek, om aan te geven dat met de handhaving bij hobbypluimveehouders soepel wordt omgegaan. ''We gaan ervan uit dat hobbydierhouders ervoor kiezen om hun dieren te beschermen. Als we zien dat kippen buiten lopen, dan spreken we daar de eigenaar op aan. We leggen de regelgeving uit en verwijzen naar de video op onze website.''

Teken de petitie voor vaccinatie hobbypluimvee >> Klik hier

Er zijn bij de NVWA geen cijfers bekend van het aantal controles bij hobbypluimveehouders en dus ook niet van het aantal overtredingen van de afschermplicht, die eind oktober voor alle hobbypluimveehouders in Nederland is ingesteld vanwege de dreiging van vogelgriep. Mastenbroek heeft ook geen signalen dat er grote weerstand is tegen de regelgeving.

Mochten de handhavers van de NVWA constateren dat kippen ondanks voorlichting over de afschermplicht toch nog buiten lopen, dan krijgt de hobbypluimveehouder een proces verbaal. Het is dan aan de Officier van Justitie om eventueel een boete op te leggen en de hoogte ervan te bepalen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier