Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nunspeet tweede gemeente met beleid schuilstallen

Ingediend door jinke op 28 maart 2009 - 15:50

Nunspeet is na Wijchen de tweede gemeente van Nederland met een eigen beleid voor schuilstallen. Deze stallen dienen als beschutting voor schapen, geiten, paarden, pony's ezels en andere boerderijdieren die door particulieren worden gehouden.

Dankzij de fractie van de Christen Unie ligt er een beleidsnotitie, die door de gemeenteraad is aangenomen. ''Wij zijn heel blij dat we dit na 2 jaar voorbereiding hebben bereikt. Het gaat nu de inspraak in naar de burger en dan kan het worden definitief worden vastgesteld'', aldus Reinard Olthuis, lid van de schaduwfractie CU die het voorstel samen met CU-raadslid Wilco Leeflang heeft voorbereid.

De CU-fractie wil dat de gemeente het beleid opneemt in het bestemmingsplan voor het buitengebied. Doel is het bevorderen van dierenwelzijn en verfraaiing van het landschap. Er is veel wildgroei ontstaan, vindt Christen Unie. Daarnaast wil de fractie hobbyboeren stimuleren om beesten buiten te laten lopen. Dat maakt het landschap aantrekkelijk.

Brochure
Net als in andere gemeenten is er in Nunspeet veel behoefte aan schuilplaatsen. Vandaar het initiatief van Olthuis, die dankbaar gebruik heeft gemaakt van de beleidsnotitie van de gemeente Wijchen en de brochure Schuilstallen in het Buitengebied van het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have, de Dierenbescherming en de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders. 

Particulieren met hobbydieren in Nunspeet worden geholpen een goede schuilgelegenheid te bouwen die past in het landschap. Steen en golfplaten worden straks niet meer toegestaan. De schuilstallen komen op logische plekken. Waar echter jarenlang gedoogd werd, zullen nieuwe afspraken worden gemaakt en er zal ook handhavend moeten worden opgetreden, aldus de CU-fractie.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier