Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nu ook mestonderzoek mogelijk naar leverbot bij paard

Ingediend door jinke op 18 oktober 2013 - 14:46

Paarden met een slechte algemene conditie, die vermageren, slecht presteren en een wisselende eetlust vertonen, zouden wel eens last kunnen hebben van een leverbotinfectie. De GD heeft een nieuwe test beschikbaar waarmee leverboteieren ook in paardenmest kan worden aangetoond.

Hoewel paarden meer intrinsieke weerstand hebben, is het zeker mogelijk dat zij geïnfecteerd raken met leverbot. Met name in gebieden waar leverbot endemisch voorkomt bij herkauwers, kan het aantal paarden dat er last van heeft oplopen. Volgens sommige auteurs wordt het voorkomen van leverbot bij het paard  onderschat omdat de meeste gevallen subklinisch verlopen. Als er sprake is van anemie, een verhoogd γGT, een verhoogd (G)LDH en/of eosinofilie, kan dat een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van leverbotten in het lichaam.

De test van de GD geeft zeer specifiek het aantal leverboteieren per gram mest weer. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het bij paarden niet altijd eieren van de leverbot uitscheiden. Desondanks kan een positief mestonderzoek wel meer duidelijkheid geven in geval van een paard met een vaag klinisch beeld.

Redactie Levende Have/Bron:GD

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier