Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nieuwe vereniging waakt over Mergellandhoen

Ingediend door jinke op 12 november 2017 - 10:29

Een nieuwe vereniging - de Belgische Hoenderclub Nederland - waakt sinds kort over het Mergellandhoen. De stichting die ervoor heeft gezorgd dat dit lokale ras van de ondergang werd gered, heeft het stokje overgedragen aan de vereniging.

Vijf jaar geleden is er een fokprogramma opgesteld en met succes. Op dit moment zijn er weer 1500 Mergelland hoenders. De stichting heeft daarmee vijf jaar eerder dan verwacht haar doelstelling bereikt. Het Mergellandhoen verbindt en brengt mensen samen, zegt voorzitter Tom Wanders.

De nieuwe vereniging zal worden bestuurd door hoenderhouders. Wanders: ,,Zij zien erop toe dat de fokprogramma’s worden voortgezet en dat de kennis en ervaring die de afgelopen vijf jaar is opgebouwd niet verloren gaat.” Ook buitenlandse fokkers zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij de club. ,,Het Mergelland Hoen hebben we gelukkig kunnen redden, maar er zijn – in Nederland en in het buitenland – meer rassen die in de gevarenzone zitten. Wat is er mooier om ook deze rassen te kunnen behouden als cultureel erfgoed.”

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun Levende Have

Redactie Levende Have/Bron: mergellandhoen.nl
Op de foto Tom Wanders vijf jaar geleden bij de oprichting van de stichting Genootschap Mergelland hoen

Nieuw bij bol.com: legnesten voor kippen, broedmachines en toebehoren
 

legnest bol Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour   broedmachines bol