Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Mergellandhoen

Het Mergelland hoen is de Nederlandse benaming voor het Herve hoen, een ras dat van ouidsher thuishoort in het gebied tussen Maastricht, Aken en Luik.
Het was oospronkelijk een echte gebruikskip op boerenerven en werd gehouden voor de eieren en het vlees. Het is een oersterk ras met zeer natuurlijke instincten. Ze vliegen gemakkelijk, slapen desgewenst buiten in weer en wind en leggen vrij goed.
In Belgie zijn drie kleurslagen erkend. De meest voorkomende is ‘zwart’. De andere twee zijn ‘gezoomd blauw’ en ‘koekoek’. Deze laatste twee variëteiten hebben allebei een specifieke naam, nl. ‘Mauheid’ en ‘Cotte de Fer’.

Het Mergelland hoen of Herve hoen is verdwenen uit het Nederlandse deel van Limburg. De Stichting Genootschap Herve/Mergelland hoen wil het ras terugbrengen en heeft Nederlandse fokkers bereid gevonden om mee te werken aan het behoud van deze hoenders, waarvan in Belgie nog slechts zo'n tweehonderd ouderdieren zijn. Nederlanders en Walen werken aan een gezamenlijk fokprogramma. Het ras is in Nederland inmiddels in de kleurslag zwart erkend door Kleindier Liefhebbers Nederland. Voor het behoud van het ras is een genootschap opgericht.
Op de foto: Ton Wanders, voorzitter van Stichting Genootschap Herve/Mergelland hoen.

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier