Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nederlandse Q-koorts bacterie mogelijk uniek

Ingediend door jinke op 16 juli 2010 - 14:39

De Q-koorts bacterie die in de Nederlandse geitensector rondwaart, zou uniek zijn. Het gaat om een virulent type, dat vrijwel nergens anders in de wereld is aangetroffen. Dat meldt Wageningen World.

Verschillende monsters van besmette mensen en dieren zijn inmiddels
genetisch geanalyseerd door het Centraal Veterinair Instiutuut in Lelystad. De eerste resultaten zijn veelzeggend. Van de Q-koortsbacterie waren in Nederland tot nu toe vijftien verschillende stammen aangetroffen. Dertien daarvan komen in geitenstallen voor. Maar één type overheerst, blijkt nu uit het genetisch onderzoek. Die dominante stam is uniek.

Vondst verklaart mogelijk explosie Q-koorts
''Een opvallende vondst, die iets moet betekenen'', zegt onderzoeker Fred van Zijderveld. ''Mogelijk is hierin de verklaring te vinden voor de opmerkelijke explosie van Q-koorts in Nederland, en voor het ziekmakende vermogen ervan bij mensen.''

Dezelfde genetische analyse is losgelaten op bloedmonsters die bij melkgeiten zijn genomen na een abortus. In 238 van de 251 geanalyseerde monsters is hetzelfde bacterietype aangetroffen. Een bacterietype dat niet is aangetroffen in runderen of vleesschapen, en ook niet voorkomt in het buitenland.

Andere diersoorten hebben andere bacteriestam
In Nederlandse melkgeiten waart blijkbaar een andere bacteriestam rond dan in andere dieren. ‘We proberen erachter te komen of de Q-koortsbacterie in de loop der jaren is veranderd, en of die verandering iets te maken heeft met de intensieve veehouderij. De geiten die daar rondlopen, zijn topsporters: ze zijn gefokt op een hoge melkproductie, ze ondervinden daardoor veel stress en naderen fysiologische grenzen, zegt Van Zijderveld.

''Het kan zijn dat die genetische verandering van de bacterie verantwoordelijk is voor het gestegen aantal abortussen bij de Nederlandse melkgeiten. Een verandering die ook het virulente karakter van de ziekte, het ziekmakend vermogen ervan bij mensen, kan hebben beïnvloed.’'

Op het CVI lopen ook proeven om de infectieroute uit te zoeken, aldus Wageningen World. Twaalf melkgeiten zijn daarvoor op verschillende manieren in contact gebracht met het dominante type: via de mond, de neus en de longen en via inspuiten van bacteriën in de huid. ‘Uit dat onderzoek blijkt dat inademing via neus en longen de meest waarschijnlijke besmettingsroute is’, zegt Van Zijderveld.

Bron: Wageningen World

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier