Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NBvH: ''Betrouwbaar vaccin tegen H5N8 ontbreekt''

Ingediend door jinke op 23 november 2014 - 10:58
Paula Polman over vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep
''Er is geen betrouwbaar vaccin tegen vogelgriep H5N8 beschikbaar op dit moment, dus inenten is niet mogelijk''. Dat zegt Paula Polman, voorzitter van de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders.
 
In Nederland zou het hobbypluimvee mogen worden gevaccineerd tegen vogelgriep, mits ''Brussel'' daar toestemming voor geeft. Maar, zegt Polman, ''toestemming in Brussel vragen heeft pas zin als er een deugdelijk vaccin is. Dan pas kan een verzoek in Brussel worden ingediend.'' 
 
De noodzaak voor vaccinatie van hobbypluimvee is nu minder omdat het hobbypluimvee bij een uitbraak onder commercieel gehouden pluimvee met rust wordt gelaten, aldus Polman. ''Hobbypluimvee wordt niet meer preventief geruimd, bij het afschermen van watervogels wordt rekening gehouden met dierenwelzijn.'' De noodzaak ontstaat volgens haar wel als de druk vanuit hoog-pathogeen besmette wilde vogels groot is. ''Hoewel er nu enige druk lijkt, is er nog weinig over de omvang te zeggen.'' Ze vraagt zich overigens wel af hoeveel belangstelling er op dit moment bij hobbyhouders is om te vaccineren. Bij de eerdere mogelijkheid voor vaccinatie, was deze belangstelling gering. Dat was echter na de grote vogelpest van 2003, toen er geen dreiging was van nieuwe uitbraken.
 
Voor H5N1 lijkt er nu een betrouwbaar vaccin beschikbaar te komen. Polman wijst erop dat dit niet het virus is wat er nu heerst. ''Dit maakt het vaccineren ook lastig. We moeten er vanuit gaan dat, zodra er een nieuw HPAI virus opduikt in Azie, dit virus binnen enkele jaren ook in Europa de kop kan opsteken. Dus de vaccinontwikkeling loopt er achteraan.''
 
Redactie Levende Have
Dossier

Comments

vaccins zijn niet veilig, hebbenongewenste bijwerkingen, ondermijnen het immunsysteem.
Verhoog de weerstand, laat de dieren dier zijn door ze zo natuurlijk mogelijk te laten leven met voldoende ruimte in de natuur.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier