Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Module duurzame fokkerij moet leiden tot meer bewustwording

Ingediend door jinke op 29 januari 2016 - 10:52
Een kip met veel veren aan de poten kan niet zo goed lopen en scharrelen. Dit is een van de vele voorbeelden uit de ''module duurzame fokkerij''.  Het voorbeeld geeft aan dat fokken op uiterlijke kenmerken ten koste kan gaan van het welzijn van de dieren.
 
De module Duurzame fokkerij is ontwikkeld door docenten en onderzoekers voor studenten aan het MBO. Het lesmateriaal is ook interessant voor degenen die niet meer in de schoolbanken zitten, maar wel met dieren fokken: honden, katten, schapen, kippen, koeien, paarden, etcetera.
''De fokkerij van dieren roept steeds vaker vragen en discussies op in de samenleving. Kunnen we zonder meer alles doen met dieren en hoe kunnen we voldoende rekening houden met de belangen en het welzijn ervan? De samenleving vraagt aan fokkers om te komen tot een duurzame fokkerij'', aldus de samenstellers van de module. 
 
Dit betekent een fokkerij waarin op een verantwoorde manier een afweging gemaakt wordt tussen de belangen van de mens én het belang van het dier. In een duurzame fokkerij hebben niet alleen fokkers een belangrijke rol en verantwoordelijkheid, maar ook kopers en overheid.  In de module speelt bewustwording een belangrijke rol. Duurzaamheid, dierenwelzijn en belangrijke  ethische vragen en dilemma’s komen aan de orde. Het derde hoofdstuk zoomt in op de bijdrage die fokkers, overheid, kopers en dierenartsen kunnen leveren aan een duurzame fokkerij. In het laatste hoofdstuk staat het opstellen van een fokplan in een duurzame fokkerij centraal. 
De module is te vinden in de biblotheek van Wageningen UR.
 
Redactie Levende Have/ Bron: Wageningen UR
Dossier

Comments

Ingediend door vaneldijk op 03 februari 2016 - 11:07

Zoals altijd Wageningen schiet weer met "losse flodders". In de loop van de eeuwen zijn hobby- en productiedieren aangepast aan de behoeften van de mens. Daar stond en staat natuurlijk tegenover dat we ook de zorg voor die dieren op ons hebben genomen omdat ze niet meer in staat zijn voor zich zelf te zorgen als echte wilde dieren. Dan nog zijn er grenzen die je niet moet overschrijden om het welzijn van gedomesticeerde dieren aan te tasten. Kippen met veertjes aan de poten is niet het juiste voorbeeld. Ze leiden geen zwervend bestaan en krijgen hun voedsel voor hun neus gezet zoals zo veel gedomesticeerde dieren. Maar wel bv. plofkippen, leghybriden, honden met te korte snuiten of te kleine kopjes, sluierstaart goudvissen etc. dus alle diervariaties die ook met goede zorg in een gedomesticeerde situatie het leven bemoeilijken of pijnlijk maken. Kennelijk heeft Wageningen zich niet gewaagd om een algemene norm te stellen voor het welzijn van dieren in een gedomesticeerde situatie want dat tast het belang van de intensieve dierenhouderijen te veel aan. En daar is Wageningen niet voor. Dus dan kom je met een niet ter zake doend voorbeeld van kippen met veertjes aan de poten.

Ingediend door vaneldijk op 13 februari 2016 - 12:51

Beste Levendehave,
Misschien kent u een kippenkenner+liefhebber in/rond Amsterdam, die ons met raad en daad bij zou willen staan gedurende het opzetten van activiteiten (vanaf de zomer) rondom het opzetten van een kippenhok in de binnentuin van een verpleeghuis in Amsterdam (oost)? Sommige bewoners staan te popelen, anderen zijn bang voor 'muizen en luizen'. Het zou fijn zijn als wij als organisatie en de groepen in en rond het huis van tijd tot tijd advies kunnen krijgen. Het project is afgeleid van een zeer succesvol project in Engeland van een organisatie waar we mee samenwerken; HENPOWER. Tips kunnen gemaild via www.zonaskiosk.nl. Vriendelijke groet, Vera Broos

Ingediend door jinke op 14 februari 2016 - 10:40

<p><img alt="" src="/sites/default/files/gebruiker/u6045/Prieel%20voor%20de%20kippen.jpg" style="width: 300px; height: 200px; margin: 10px; float: left;">Beste Vera,</p><p>Je kunt het beste contact zoeken met een kinderboerderij bij jou in de buurt. Daar hebben ze veel ervaring met huisvesting en verzorging. Belangrijk om te beginnen is de keuze van de kip: welk ras willen jullie gaan houden? De ene kip is de andere niet. Je hebt drukke en rustige kippen, kippen die veel en weinig eieren leggen, hoogvliegers en laagvliegers. We hebben voor de lezers van Levende Have zes favorieten voor in de achtertuin geselecteerd. Ik zal je het artikel (Levende Have augustus 2013) mailen. Hierbij een foto van een prieel. Misschien een mooi idee voor jullie kippenhok. Het voorkomen en bestrijden van luizen en mijten is een kwestie van goede verzorging. Je vindt er veel informatie over op deze website.&nbsp;</p><p>Veel succes! Jinke</p>

Ingediend door vaneldijk op 13 juni 2016 - 20:17

Dag lezer,

Graag wil ik weten waar de module duurzame fokkerij kan vinden. Kan je me deze toesturen?

Groet, Heleentje Swart

Ingediend door jinke op 14 juni 2016 - 12:03

<p>De link staat in bovenstaand bericht.</p>

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier