Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ministerie LNV gaat weer preventief doden bij vogelgriep

Ingediend door jinke op 28 oktober 2021 - 09:29

In opdracht van het ministerie van LNV zijn in Barneveld op een biologisch bedrijf met legpluimvee alle 9500 leghennen gedood. Het gaat hier om een zogeheten ''preventieve ruiming'' omdat een dierenarts van het besmette bedrijf in Zeewolde ook op het bedrijf in Barneveld is geweest.

Van de dieren in Barneveld stond niet vast dat ze ook waren besmet met het hoogpathogene vogelgriep virus dat in Zeewolde is aangetroffen. Het ging dus om gezonde dieren, die door het ministerie ''verdacht'' zijn verklaard omdat ze mogelijk besmet waren. Met het doden van de dieren sluit LNV de mogelijkheid uit dat er in Barneveld een besmettingsgeval zou ontstaan. Een besmetting op die plek zou grote gevolgen hebben voor de pluimvee-industrie in de Gelderse Vallei. In de 10 km zone rond het biologische bedrijf in Barneveld liggen 277 pluimveebedrijven, waarvoor bij een besmetting een vervoersverbod zou gelden.

Steun het verzoek om vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep. Klik hier

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) heeft in 2018 in het advies ''Ruimings- en vaccinatiebeleid bij uitbraken van dierziekten'' vraagtekens gezet bij het preventief ruimen van gezonde dieren. Het advies van de RDA aan het ministerie van LNV luidde: ''Kijk in de eerste plaats nog eens goed naar de mogelijkheden om uitbraken te voorkomen. Worden die optimaal benut? Kijk vervolgens nog eens of het Nederlandse beleid, ingegeven door de grote bedrijfsdichtheid in ons land, om omringende bedrijven te ruimen wel echt nodig is. Misschien is de huidige goed georganiseerde aanpak van de ruiming van het besmette bedrijf wel voldoende in combinatie met het vaccineren op omringende bedrijven. En een derde advies: wees transparant en besteed aandacht aan het maatschappelijk debat. Leg de aanpak van besmettingen en de overwegingen die daarbij een rol spelen duidelijk uit, en realiseer je dat de publieke opinie aan het veranderen is.’'

Update 1 november 2021
Ook in Otterlo zijn er kippen preventief gedood. Het gaat om een bedrijf met vleeskuikens. Iemand van dit bedrijf heeft contact heeft gehad met het besmette bedrijf in Grootschermer. Er zijn in totaal 4100 kippen vergast. De dieren waren niet ziek en er is ook niet vastgesteld of ze besmet waren. Ook deze ruiming heeft plaats op economische gronden: mocht er zich op het bedrijf een besmetting voordoen dan zijn de gevolgen groot. In de 10-kilometerzone rond het bedrijf bevinden zich 144 pluimveebedrijven.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier