Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Minder leverbot door droge zomer

Ingediend door jinke op 17 september 2013 - 09:56

Door de zeer droge zomer is het aantal leverbotslakken teruggedrongen. Daardoor zal het aantal schapen en koeien dat dit jaar nog een besmetting met leverbot oploopt, verder afnemen.

Dit goede nieuws meldt de Werkgroep Leverbotprognose, nadat eerder dit jaar bekend was gemaakt dat er sprake was van een ernstige leverbotinfectie eind 2012 die in het voorjaar leidde tot veel besmette schapen en runderen. Voor de werkgroep is 2013 dan ook een jaar met twee gezichten: de verzamelde gegevens maken duidelijk dat op bedrijven waar in de herfst en winter van 2012 leverbot is voorgekomen, de kans groot is dat dieren in mei en juni een leverbotinfectie hebben doorgemaakt. De droge maanden juli en augustus hebben er vervolgens voor gezorgd dat er geen extra infectie is afgezet op het gras. Op bedrijven met verhoogde waterstand waar ook tijdens de droogte de percelen vochtig zijn gebleven kan het hele jaar wel een leverbotinfectie zijn opgetreden. 

De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om op bedrijven waar vorig jaar een leverbotbesmetting heeft plaatsgevonden te controleren of schapen en/of rundvee een voorjaarsinfectie hebben opgelopen. Dit is mogelijk door middel van (gepoold) mestonderzoek van minimaal vijf dieren. Indien bij mestonderzoek leverbot wordt aangetoond adviseert de werkgroep om, in overleg met de eigen dierenarts, de schapen te behandelen en te verweiden, bij voorkeur naar goed ontwaterde percelen. Ook bij rundvee is de kans groot dat op de bedrijven waar afgelopen herfst en winter leverbot is voorgekomen, een voorjaarsinfectie heeft plaatsgevonden. Wanneer (gepoold) mestonderzoek een infectie aantoont, adviseert de werkgroep om contact op te nemen met de eigen dierenarts.
Bij twijfel over een najaarsinfectie is het zinvol om bij de Gezondheidsdienst voor Dieren bloedonderzoek te laten verrichten. Bij voorkeur worden van minimaal vijf dieren tijdens hun eerste weideseizoen bloedmonsters onderzocht.

Resistentie tegen triclabendazol toegenomen
Het afgelopen jaar is het aantal bedrijven met resistentie voor triclabendazol weer met enkele tientallen toegenomen, aldus de werkgroep leverbotprognose. Om resistentie te voorkómen is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel kan worden toegediend.
Bij triclabendazol-resistentie moeten andere middelen worden toegepast. Deze middelen hebben een ander werkingsmechanisme en grijpen in op andere stadia van de leverbot. De werkgroep adviseert dringend om in dat geval eerst met de eigen dierenarts te overleggen over de te volgen strategie van behandelen.

Redactie Levende Have/Bron: GD

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier