Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Minder gevoelig voor wormen door gericht fokken

Ingediend door jinke op 01 januari 2014 - 21:29

Schapen en geiten kunnen door gericht te fokken minder gevoelig worden gemaakt voor worminfecties. Lang niet alle dieren zijn namelijk even gevoelig voor wormen. Ze scheiden ook niet allemaal evenveel wormeitjes uit. Door de dieren die veel eieren uitscheiden uit te selecteren, kan de infectiedruk omlaag.

De syllabus ''Wormen bij schapen en geiten'', samengesteld om houders van deze dieren voor te lichten over een verantwoorde aanpak van worminfecties (meer mestonderzoek, minder ontwormen), geeft onder meer inzicht in de wijze waarop via fokkerij het probleem bij de bron kan worden aangepakt. Het blijkt dat 20% van de ooien 80% van de wormeieren uitscheidt. Zowel uiterlijke waarnemingen als wormeitellingen kunnen behulpzaam zijn bij de keuze voor schapen en geiten die minder gevoelig zijn voor maag- en darmwormen.

In Nieuw-Zeeland en Australië, waar grote problemen zijn met wormen die resistent zijn tegen alle ontwormingsmiddelen, wordt op een zeer gerichte wijze gefokt op ongevoeligheid voor wormen. Ook in Nederland zijn diverse schapenhouders, die zelf mest onderzoeken met als doel schapen met de hoogste wormeitellingen (EPG’s) voor strongylus type eieren uit te sluiten als fokdier.

De syllabus is een handboek voor de schapen- en geitenhouder die zijn basiskennis over de belangrijkste wormen en wormziekten wil vergroten. Met deze kennis kan preventie en bestrijding van worminfecties effectief uitgevoerd worden en resistentie worden voorkomen. Met mestonderzoek kunnen worminfecties vroegtijdig worden opgemerkt en is ingrijpen mogelijk voordat er ziekte of schade is. Bovendien kan zo het effect van beweidingsplannen worden gecontroleerd en de infectiedruk laag worden gehouden, waardoor ontwormen (bijna) niet nodig is.

De syllabus (Gratis te downladen:  Syllabus: Wormen bij schapen en geiten) is samengesteld doro drs. Judith van Andel, dierenarts, dr. Ir. Harm W. Ploeger, parasitoloog, Infectieziekten en Immunologie, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht en Ir. Gijsbert Six, schapen- en geitenhouder, Schaapskudde Benneveld.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier