Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meldplicht Schmallenbergvirus opgeheven

Ingediend door jinke op 05 juli 2012 - 12:46
Meldplicht Schmallenbergvirus opgeheven

De meldplicht die sinds december 2011 gold voor de geboorte van misvormde lammeren en kalveren, veroorzaakt door het Schmallenbergvirus, is opgeheven. Dat heeft staatssecretaris Bleker bekend gemaakt.

De meldplicht was bedoeld voor het verzamelen van gegevens, zodat meer bekend zou worden over de aard en omvang van de verspreiding van het Schmallenbergvirus. Inmiddels is dat doel bereikt, aldus Bleker. Er is veel informatie verzameld over de klinische en pathologische verschijnselen bij pasgeboren kalveren en lammeren. Via een eerste onderzoek op antistoffen is duidelijk geworden dat het Schmallenbergvirus zich over heel Nederland heeft verspreid.

De impact van de ziekte is beperkt gebleven, stelt Bleker vast. Slechts op 3,7% van de rundvee- en 2,5% van de schapenbedrijveneen zijn klinische verschijnselen gemeld. Besloten is om de meldingen van het Schmallenbergvirus aan de internationale veterinaire organisatie OIE te beëindigen. Handhaving van een Nederlandse meldplicht is niet nodig. Het verloop van het Schmallenbergvirus kan verder voldoende gevolgd worden via de reguliere monitoring van dierziekten in Nederland, de Basismonitoring dierziekten, uitgevoerd door de GD.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier